3 Octombrie 2018
Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia, în colaborare cu Asociația „Sfântul Siluan Athonitul” organizează sâmbătă, 6 octombrie 2018, începând cu ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, un eveniment duhovnicesc deosebit: conferința „Sporind în cunoașterea lui Dumnezeu și a omului”, susținută de Arhimandritul Zaharia Zaharou, duhovnic al Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia.
Părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou este unul dintre cei mai profunzi trăitori și mărturisitori contemporani ai dreptei credințe. Cipriot la origine, Părintele Zaharia este în prezent duhovnic al Mănăstirii Ortodoxe „Sfântului Ioan Botezătorul”, întemeiată de Părintele Sofronie Saharov (1897-1993), ucenicul Sfântului Siluan Athonitul (1866-1938), în Essex, Anglia. În această mănăstire, el s-a format în duhul Sfântului Siluan Athonitul, marele bărbat prin care Dumnezeu vestește generației noastre căile mântuirii, făcând experiența cuvântului plin de har al Părintelui Sofronie care însuflă și convinge, cucerind inima.
Părintele Zaharia este un mărturisitor al unei teologii înțeleasă ca descriere a întâlnirii personale cu Hristos, a experienței viețuirii cu Dumnezeu și în Dumnezeu, o teologie ce este un har al Duhului Sfânt ce aprinde inima omului, făcând din cel ce a primit acest har o lumină în lume care împărtășește cuvintele vieții. De aceea, conferințele Părintelui Zaharia sunt evenimente duhovnicești, prilejuri de a primi cuvinte pline de putere, izvorâte prin rugăciune dintr-o inimă lărgită de dragostea față de Dumnezeu și față de oameni, cuvinte capabile să renască sufletele care însetează după Dumnezeul Cel viu (cf. Ps. 41, 2).
Ca de fiecare dată, și în conferința de față Părintele Zaharia ne va transmite, în cuvinte proaspete, vii și personale, ceea ce a moștenit de la Părintele Sofronie și, prin intermediul acestuia, de la Sfântul Siluan Athonitul, dar și propria sa experiență duhovnicească. Cu acest prilej va fi lansat și volumul Părintelui Zaharia: „Veșnicul astăzi. Călătorind împreună cu Biserica în lumina praznicelor”. Realizată în condiții grafice deosebite, cartea ne călăuzește de-a lungul perioadelor liturgice ale Triodului și Penticostarului cu ajutorul profundelor meditații ale părintelui și a reprezentărilor iconografice din tradiția ortodoxă, conștientizându-ne că, „văzut din perspectiva istoriei mântuirii, timpul devine locul întâlnirii dintre Dumnezeu și om. Dumnezeu S-a pogorât la noi ca să ne mântuiască, iar noi putem să-L întâlnim încă din viața aceasta, în fiecare sărbătoare a Bisericii”.