Proiecția filmului documentar și lansarea DVD-ului „Alba Iulia, Cetatea Unirii”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

16 Octombrie 2018

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și Televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV, vă invită, joi, 18 octombrie 2018, la proiecția filmului documentar „Alba Iulia, Cetatea Unirii”, prilej cu care va avea loc și lansarea DVD-ului. Evenimentul va avea loc în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, începând cu ora 18.00, intrarea fiind liberă. Premiera filmului a avut loc în data de 16 septembrie a.c., la București, în cadrul Festivalului „Strada de C’Arte” și al Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare, organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Muzeul Național al Literaturii Române.

Pelicula a fost realizată de către TRINITAS TV, în contextul Anului omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei este co-producător al documentarului, filmul avându-l ca realizator pe părintele Alexandru Trușcă, iar ca producător delegat pe părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei. Prin realizarea acestui deosebit material se dorește a fi adus un omagiu făuritorilor Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, precum și celor care au pregătit înfăptuirea dezideratului de veacuri al tuturor românilor.

Părintele Alexandru Trușcă (realizator film documentar – TRINITAS TV), vorbind despre documentarul realizat în Cetatea Marii Uniri, a afirmat următoarele: „Filmul încearcă, pe un fir cronologic, să analizeze etapele dezvoltării acestei cetăți ramificate, cu legături către toate zonele românești. Acest film reprezintă o realizare importantă a Televiziunii TRINITAS, pentru că arată că nu doar oamenii politici s-au implicat în realizarea Unirii, ci și clerul. Filmul documentar «Alba Iulia, Cetatea Unirii» este și un omagiu adus slujitorilor Sfintelor Altare, care, după serviciul liturgic, au ținut să le vorbească enoriașilor despre importanța unității de neam și de credință a românilor, care trebuie să se materializeze și prin refacerea unității politice”.

Alba Iulia, Cetatea Unirii, este un reper central pentru românii care vor să își cunoască istoria. Conflictul daco-roman a pus în valoare pentru prezent două civilizații în care ne recunoaștem originea ca popor. Ulterior, transformări conjuncturale i-au surprins pe români în ipostaze complicate, din care au ieșit uniți, pentru scurt timp la 1600 și definitiv la 1918. Crearea Statului național și unitar, prin Unirea de la 1 decembrie, a confirmat locuirea acestor pământuri de oameni ale căror năzuințe s-au împlinit cu jertfă. Apulon, Apulum, Bălgrad, Alba Carolina și Alba Iulia sunt numele orașului devenit prima capitală a Transilvaniei, cea mai mare cetate fortificată din România, oraș-simbol întors la români abia în al douăzecilea secol după Hristos. Efortul a fost comun: politicieni și popor, Armată și Biserică, al căror patriotism servește azi ca exemplu mai mult decât oricând. Când spui Alba Iulia, spui România.

Share