Moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul au ajuns la Alba Iulia

19 Octombrie 2018

Vineri, 19 octombrie a.c., în jurul orei 16.30, Întaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de numeroși clerici și credincioși din municipiul Alba Iulia, dar și din împrejurimi, a întâmpinat delegația care a însoțit racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. Relicvele au fost aduse spre închinare în Cetatea Marii Uniri, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către o delegație de la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea, așezământ monahal unde se află cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.

După întâmpinarea delegației, Ierarhul nostru, împreună cu sfințiții slujitori și cu credincioșii prezenți, a luat parte la procesiunea cu sfintele moaște în jurul ansamblului Catedralei arhiepiscopale, timp în care a fost cântat troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul și al Sfinților Mărturisitori Ardeleni. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Irineu, făcând referire la relicvele care au fost aduse spre închinare la Catedrala Reîntregirii, a subliniat faptul că acestea au reprezentat mereu un izvor nesecat de binefaceri și mângâieri pentru tot creștinul întristat, bolnav și necăjit.

Reliefând modelul de sfințenie al Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, Chiriarhul nostru a spus: „Datori suntem noi, creștinii, care trăim în secolul XXI, timp în care e o criză de adevărate paradigme sau pilde morale, să privim la Sfântul Grigorie Decapolitul, un adevărat model de post și rugăciune, de răbdare și de spirit de sacrificiu, ajutându-ne să înțelegem, precum spune Sfânta Scriptură, că prin multe necazuri se cade nouă să intrăm în Împărăția cerurilor (cf. In. 16, 33). De asemenea, este bine să cerem mijlocirea Sfântului Grigorie în nevoile, lipsurile, frustrările, eșecurile și durerile noastre, și el, în mod cert, ne va ajuta fără întârziere, pentru că spune Sfântul Apostol Iacov: «Mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului înaintea lui Dumnezeu» (Iac. 5, 16)”. La final, Ierarhul nostru a transmis un gând de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și maicilor care au însoțit racla cu sfintele moaște. După încheierea procesiunii cu racla care adăpostește moaștele Sfântului Grigorie, Arhipăstorul nostru a oficiat, pe esplanada din fața Catedralei Reîntregirii, Vecernia mare, urmată de Acatistul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.

Sfintele moaște vor rămâne spre închinare până luni dimineața, când va avea loc ieşirea în procesiune şi plecarea raclei cu cinstitele moaşte ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. Pentru a profita de harul evenimentului sacru și de sfințenia prețiosului odor, vă invităm cu dragă inimă să luați parte la slujbele oficiate cu prilejul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni și să gustați din izvorul minunilor ce se revarsă abundent prin acești iubiți sfinți ai creștinătății, prieteni ai lui Hristos (cf. In. 15, 14) și „casnici ai lui Dumnezeu” (Efes. 2, 19).

Share