Program liturgic special la Catedrala Reîntregirii

20 Octombrie 2018

Sâmbătă, 20 octombrie a.c., a continuat, la Catedrala Reîntregirii, programul liturgic special dedicat sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Începând cu ora 8.00, a fost oficiată, pe esplanada din fața Catedralei arhiepiscopale, slujba Utreniei, urmată de Acatistul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. În continuare, începând cu ora 9.30, a fost celebrată, de către un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Încă din primele ore ale dimineții, la Catedrala Reîntregirii s-au aflat numeroși pelerini de pe întreg cuprinsul Eparhiei noastre, care au fost prezenți pentru a lua parte la sfintele slujbe și a se închina cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.

În cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele prof. univ. dr. Dumitru Vanca, titularul catedrei de Liturgică și Artă creștină din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. De asemenea, răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri, condus de către părintele prof. univ. dr. Domin Adam, titularul catedrei de Muzică bisericească și ritual din cadrul aceleiași instituții de învățământ teologic.

Tot în această zi, începând cu ora 18.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat, în Catedrala Reîntregirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujba Vecerniei mari cu Litie, și a rostit cuvântul de învățătură. Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a reliefat chipul de smerenie și jertfelnicie al Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, și al Sfântului Mucenic Oprea, care au luptat pentru cauza Bisericii străbune și pentru drepturile sociale ale românilor ardeleni. De asemenea, Chiriarhul nostru a îndemnat pe cei prezenți la imitarea râvnei și a credinței Sfinților Mărturisitori Ardeleni, care au suportat temnițe și schingiuiri pentru libertatea religioasă și identitatea națională a românilor din Transilvania.

În finalul cuvântului de învățătură, Arhipăstorul nostru a îndemnat pe toți credincioșii să profite de prezența, în incinta Catedralei Reîntregirii, a raclei care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, și să ceară, cu smerenie și venerație, ajutorul Sfântului, ca unul care este prieten al lui Hristos și mijlocitor al nostru către Fiul lui Dumnezeu. În continuare, a fost oficiată slujba Utreniei, timp în care numeroși credincioși au continuat să poposească la Catedrala arhiepiscopală pentru a se închina cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.

Share