Activități de inițiere în arta fotografică, în parohia Delenii, protopopiatul Târnăveni

În perioada 22 septembrie-19 octombrie a.c., copiii din parohia ortodoxă Delenii, protopopiatul Târnăveni, au beneficiat de o pregătire intensă în tainele artei fotografice, în cadrul unui Seminar de inițiere în acest domeniu. Activitatea, formată din două module, unul teoretic și unul practic, a fost organizată de către parohia ortodoxă Delenii, în colaborare cu Școala Gimnazială din localitatea Băgaciu și firma de prestări servicii foto-video „MCM Studio”.

În cadrul modulului teoretic, copiii au avut ocazia de a se familiariza cu diferite concepte privind elementele unei fotografii sau etapele realizării acesteia. Întâlnirile practice au constat în exersarea noțiunilor teoretice dobândite, având loc, de asemenea, un concurs de fotografie în natură cu trei secțiuni dedicate: portret, peisaj și creativitate. Seminarul a fost susținut de către domnul Mircea Madac, din cadrul „MCM Studio”, care i-a urmărit și îndrumat îndeaproape pe micii artiști fotografi, corectând stângăciile și răspunzând curiozităților acestora legate de „lumea fotografică”.

Activitatea s-a dovedit a fi una pe placul cursanților, copiii fiind extrem de implicați și pasionați în cadrul acțiunii de față, învățând, totodată, faptul că îmbinarea răbdării cu imaginația și inteligența vizuală reprezintă cheia succesului unei fotografii profesioniste. Imaginile spectaculoase create cu „ochiul minții” reprezintă dovada faptului că aceștia au înțeles „ce”, „cum”, „când” și „în ce fel” să vadă, să compună și să înțeleagă fotografia, astfel încât să poată surprinde cele mai interesante cadre atunci când vor să imortalizeze momentele speciale din viața lor.

Acțiunea a culminat cu ceremonia de acordare a premiilor, care a avut loc, duminică, 28 octombrie a.c., în biserica parohială, după oficierea Sfintei Liturghii. Toți participanții au primit diplome de absolvire a Seminarului de inițiere în fotografie, câte o fotografie cu propriul portret, dar și dulciuri. De asemenea, câștigătorii celor trei secțiuni (portret, peisaj și creativitate) au primit premii „surprinză”, constând într-o Psaltire, iar câștigătorul premiului special pentru cea mai frumoasă fotografie realizată în cadrul Seminarului a fost recompensat cu Mica Biblie și o ramă foto.

Inițiativa activității de față aparține parohiei ortodoxe Delenii, precum și doamnei educatoare Camelia Madac, de la Școala Gimnazială din localitatea Băgaciu, și se înscrie în sfera activităților prevăzute de parteneriatul dintre școală și biserică. Prin intermediul acestora, se dorește oferirea unei educații solide și complete tinerilor noii generații, sprijinindu-i să se adapteze la societatea modernă într-un mod sănătos și în duhul Evangheliei, învățând, totodată, să utilizeze mijloacele tehnologice în scopuri constructive.

Pr. Silviu Jimborean

Share