Adăpostul de noapte din Gara CFR Alba Iulia aniversează trei ani de funcționare

Așezământul social „Filantropia Ortodoxă” din Gara CFR Alba Iulia, respectiv Adăpostul de noapte, aniversează, joi, 1 noiembrie a.c., trei ani de funcționare. Cu acest prilej, în această zi va avea loc, începând cu ora 12.00, un eveniment festiv la care vor participa beneficiarii şi angajaţii aşezământului, dar şi parteneri şi colaboratori. Evenimentul va debuta cu o slujbă religioasă, după care beneficiarii vor avea parte de o masă festivă.
Părintele Petrișor Oneț, coordonatorul așezământului, a declarat, făcând referire la centrul social din Gara CFR Alba Iulia, următoarele: „Adăpostul oferă oamenilor străzii cazare pe timpul nopții, o masă caldă, servicii de igienizare, consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, sprijin în găsirea unei locuințe cu chirie, întocmirea și depunerea dosarului la diferite instituții în vederea găsirii unei alternative, dar și consiliere în vederea restabilirii relațiilor cu familia. Așezământul este o «mână» întinsă semenilor noștri care se confruntă cu grave probleme sociale. «Cel ce întinde brațul său spre ajutorul aproapelui primește brațul lui Dumnezeu în ajutorul său. [...] De ai ceva mai mult decât ce este de trebuință zilei, împarte săracilor și apoi vino și adu cu îndrăzneală rugăciunile tale» (Sfântul Isaac Sirul)”.
Așezământul social „Filantropia Ortodoxă” din Gara CFR Alba Iulia (Adăpost de noapte) are o capacitate de 50 de locuri. Beneficiari ai centrului sunt persoane fără adăpost, identificate pe stradă sau în gări, care și-au pierdut locuința din diverse motive și care nu au resursele materiale și financiare necesare asigurării alteia, și nici nu beneficiază de alte servicii sociale care acordă găzduire. Tot în adăpostul de noapte sunt găzduiți vârstnici abandonați de propriile familii, ale căror resurse financiare și personale sunt insuficiente, precum și tineri proveniți din case de tip familial și foști deținuți respinși de familie, sau lipsiți de sprijinul societății. Persoanele incluse în acest program pot beneficia de serviciile oferite timp de 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire. În prezent sunt găzduite în adăpostul de noapte din Alba Iulia 38 de persoane.
În acest an, în cadrul adăpostului au fost efectuate lucrări de renovare a interiorului clădirii, executându-se finisaje interioare și zugrăveli. Adăpostul de noapte funcţionează în baza parteneriatului dintre Consiliul Local Alba Iulia, (prin Direcţia de Asistenţă Socială), Consiliul Judeţean Alba (prin Direcția Generală de Asistență Socială), Protecția Copilului Alba şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
Share