Părintele Ioan Cărpinișan a trecut la Domnul

3 Noiembrie 2018

Venerabil slujitor al Sfântului Altar, părintele Ioan Cărpinișan s-a născut la data de 27 august 1928, în comuna Răhău, judeţul Alba, din părinţii Ioan şi Floarea, fiind primul dintre cei patru copii ai familiei. În cadrul școlii gimnaziale, între anii 1936-1940, a fost prieten și coleg cu viitorul profesor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, părintele Ioan N. Floca. Între anii 1940-1948, parcurge studiile preuniversitare în cadrul Liceului Teoretic „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. În anul 1948, este admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, având ca și colegi pe părintele Teofil Părăian, precum și pe venerabilul profesor Constantin Voicu, persoană cu care a legat o prietenie de o viață. În anul 1952, susține Teza de licență (intitulată „Hristologia Paulină”) sub îndrumarea părintelui profesor Grigore T. Marcu, obținând calificativul „foarte bine”.

În anul 1952, se căsătorește cu Aurelia Rotaru, absolventă a Școlii pedagogice din Sibiu, Dumnezeu binecuvântând căsnicia lor cu doi copii: Mircea și Monica. După numai un an, tânărul Ioan Cărpinișan a fost hirotonit preot pe seama parohiei ortodoxe din Blaj, unde și-a început activitatea pastoral-misionară din data de 25 martie 1953. În cadrul comunității încredințate spre păstorire, părintele Ioan, dimpreună cu întreaga comunitate de credincioși, avea să trudească pentru înfrumusețarea lăcașului de închinare, între anii 1979-1986 fiind efectuate lucrările de pictură interioară în tehnica fresco. La data de 11 aprilie 1989, biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Blaj avea să fie târnosită de către Episcopul Emilian Birdaș al Alba Iuliei, prilej cu care părintele Ioan Cărpinișan a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.

La data de 27 martie 2003, părintele Ioan primeşte titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Blaj pentru întreaga activitate desfășurată în această urbe. Cu acest prilej, părintele avea să mărturisească următoarele: „Mi-am început activitatea în Blaj acum 50 de ani, am slujit bisericii ortodoxe din Blaj şi, prin aceasta, oraşului. Am slujit, în decursul anilor, sub şase Ierarhi ardeleni. Am avut întotdeauna convingerea că Blajul, prin valorile lui istorice şi culturale, se constituie pentru fiecare dintre noi într-un permanent memento care obligă. Aceasta mi-a fost, în acelaşi timp, pavăză şi stimul. Am avut şansa să lucrez cu parohieni care au fost buni creştini, am fost în relații bune cu fraţii preoţi, cu celelalte biserici și cu cetăţenii oraşului. Mulţumesc înalţilor Ierarhi sub îndrumarea cărora am activat. Mulţumesc, de asemenea, soţiei mele, care mi-a fost de un real sprijin în lucrarea de pastoraţie”.

Ca membru fondator al ASTREI Blaj, participă cu interes şi dăruire la acţiunile Despărţământului din orașul de pe Târnave. De asemenea, a organizat numeroase conferințe duhovnicești, preocupându-se, totodată, de educația religioasă a tinerilor, predând, timp de mai mulți ani, disciplina Religie în mai multe unități de învățământ din Blaj. Între anii 1980-1990, biserica „veche ortodoxă”, după cum este cunoscut în Blaj lăcașul de cult în care a slujit vreme de 60 de ani părintele Ioan Cărpinișan, a fost gazdă a numeroase concerte susținute cu prilejul marilor Praznice de peste an, părintele dovedind mereu profesionalism și dăruire. Prin întreaga lucrare în slujba comunităţii pe care a păstorit-o, preotul Ioan Cărpinişan a devenit un fiu adevărat al Blajului, precum şi un părinte devotat şi rugător pentru mai multe generaţii de credincioşi.

Din nefericire, în anul 2008, părintele Ioan a suferit, într-o zi de sâmbătă, un accident de mașină, în timp ce se deplasa la biserică pentru a oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. După doar doi ani, a rămas văduv, soția sa trecând la cele veșnice în data de 21 iulie 2010. În urma accidentului, părintele a suferit, în anul 2012, o cădere psihică, urmând să fie internat la Sanatoriul din Sebeș, fiind recuperat prin tratament. În ultima parte a vieții, s-a aflat sub supravegherea și tratamentul pentru cancer de prostată, fiind în evidența domnului Răzvan Curcă, medic oncolog din municipiul Alba Iulia. În ultimii ani ai vieții, părintele Ioan Cărpinișan a locuit împreună cu fiica sa, Monica, timp în care au rememorat atât realizările frumoase din cadrul familiei, cât și din parohia în care a slujit timp de șase decenii. Fiul Mircea, inginer și cercetător, locuiește de 31 de ani în Canada, unde lucrează în cadrul Guvernului de la Montreal, respectiv la Departamentul pentru brevetarea invervențiilor medicale.

Părintele Ioan Cărpinișan a trecut la Domnul în după-amiaza zilei de 2 noiembrie 2018, trupul îmbătrânit și brăzdat de suferința bolii aflându-și odihna cea binemeritată. În urma întregii sale activități pastoral-misionare, părintele a lăsat tuturor păstoriților săi o frumoasă moștenire, constând în pictura și lucrările de înfrumusețare a bisericii în care a slujit. Cultura duhovnicească transmisă credincioșilor din parohie, alături de odraslele sfinției sale, vor purta pe mai departe amintirea tatălui și părintelui Ioan Cărpinișan, ca unul care a fost un vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos.


Pr. Ovidiu Pop
Protopop al Blajului

Share