Resfințirea bisericii din parohia Iclandu Mare, protopopiatul Luduș

11 Noiembrie 2018

În Duminica a XXV-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Iclandu Mare, protopopiatul Luduș. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, după care a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. În cadrul slujbei, la momentele rânduite, diaconul Marius Borșan a fost hirotonit preot pe seama parohiei Uila, protopopiatul Reghin, iar tânărul Răzvan Rădac a fost hirotonit diacon.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul nostru, adresându-se celor prezenți, a spus: „Pământul este o pepinieră și o școală pentru cer, în care trebuie să ne deprindem cu cele ce caracterizează ființele cerești, cu preamărirea lui Dumnezeu și cu trăirea pe linia binelui moral. Nu poți ajunge în slava Împărăției cerești dacă nu ai Împărăția lui Dumnezeu în inimă. Prin purtarea noastră pe arena acestui pământ, ne decidem soarta pentru veșnicie. De aceea, Sfântul Apostol Pavel ne avertizează: «Toți ne vom înfățișa înaintea scaunului de judecată a lui Dumnezeu și fiecare dintre noi va da seama despre sine înaintea lui Dumnezeu»”.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Iclandu Mare, al doilea lăcaș de cult ca mărime din protopopiatul Luduș, a fost construită între anii 1927-1930 sub conducerea antreprenorului Mihail Klein. Lăcașul de închinare a fost pictat în tehnica tempera între anii 1998-2002, lucrarea fiind executată de către pictorul bisericesc Nicolae Gavrileanu. Începând din anul 2013, prin jertfa părintelui paroh Adrian Pavel și a Consiliului parohial, biserica a fost supusă unor ample lucrări de restaurare și reabilitare.

Astfel, în anul 2014 s-au executat lucrări de drenaj și consolidare a zidurilor bisericii, fiind restaurați în totalitate pereții exteriori ai lăcașului de închinare. De asemenea, în anul 2015 s-au desfășurat ample lucrări de renovare a turnului bisericii, în tot acest timp fiind achiziționat, din dania bunilor credincioși, mobilier nou în interiorul lăcașului. Pentru întreaga activitate pastorală întreprinsă în cadrul comunității parohiale, părintele Adrian Pavel a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, binefăcătorii și ostenitorii sfântului lăcaș de cult au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Share