Eveniment cultural de excepție, în municipiul Reghin

12 Noiembrie 2018

Duminică, 11 noiembrie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a avut loc, în biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Reghin, evenimentul cultural intitulat Centenarul unirii tuturor românilor, care l-a avut în centru pe domnul dr. Florin Bengean, istoric și teolog, organizatorul evenimentului. Deschiderea manifestării a debutat cu slujba Vecerniei, începând cu ora 17.00, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu părintele Valentin Vârva, protopop al Reghinului.

În continuare, a avut loc conferința domnului Florin Bengean, intitulată „Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire”. La începutul expunerii, a fost subliniată importanța zilei de 11 noiembrie 2018, dată în care s-a împlinit 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, reliefându-se, totodată, rolul Bisericii Ortodoxe Române pe parcursul istoriei poporului nostru. În acest sens, a fost prezentată misiunea socială al Bisericii prin dezvoltarea primelor spitale sau bolnițe din cadrul mănăstirilor, dar și rolul educațional, evidențiat prin existența primelor școli „născute” în „pridvorul bisericii”, prin tipărirea primelor manuale și abecedare (bucoavne) sau prin apariția primelor scrieri în limba noastră, care se adresau românilor din toate zonele istorice.

Rolul național-patriotic al Bisericii Ortodoxe Române a fost amplu prezentat, evidențiindu-se implicarea clerului în toate evenimentele istorice care au avut drept scop emanciparea, dezvoltarea, independența și unirea tuturor românilor. Astfel, au fost creionate următoarele evenimente istorice: Revoluția lui Tudor Vladimirescu, din anul 1821, Revoluția pașoptistă, din anul 1848 (numită la nivel european „primăvara popoarelor”), Unirea Principatelor Române, din anul 1859, Războiul de Independență, din anul 1877, Memorandumul din Transilvania, datat în anul 1892, Primul Război Mondial, desfășurat între anii 1914-1918, și, în mod special, Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Încoronarea evenimentului a constat în lansarea a două cărți ale domnului Florin Bengean, respectiv „Credință și Unire” și „Istorie și ecleziologie”. Volumele au fost prezentate de către domnul Nicolae Băciuț, Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, care l-a descris pe autor drept „cel mai harnic istoric mureșean”, care, prin activitatea sa, reprezintă un veritabil publicist de prestigiu.

Moderatorul evenimentului, părintele protopop Valentin Vârva, a dat cuvântul, în continuare, câtorva invitați, dintre care îi amintim pe părintele Teodor Beldean și pe părintele Nicolae Șincan. Cei doi vrednici slujitori ai Bisericii lui Hristos au subliniat evoluția intelectuală a domnului Florin Bengean, precum și implicarea sa în viața culturală mureșeană. Evenimentul de față, dedicat Centenarului Marii Uniri, s-a încheiat printr-un concert solemn, susținut de către Corul preoților din Protopopiatul Ortodox Reghin, dirijat de părintele dr. Vasile Farcaș, care, prin cântecele religioase și patriotice intonate, a înălțat inimile tuturor celor prezenți la această manifestare culturală deosebită, organizată în municipiul de pe Valea Mureșului.

Pr. Cosmin Maftei

Share