Întâlnirea tradițională „Lăsatul seculuiˮ, în protopopiatul Sebeș

13 Noiembrie 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Grupul de Inițiativă pentru Tineret din cadrul Protopopiatului Ortodox Sebeș, în colaborare cu Colegiul Național „Lucian Blaga” din municipiu, a organizat, luni, 12 noiembrie a.c., sub egida „Lăsatul secului”, o întâlnire dedicată obiceiurilor tradiționale prilejuite de începutul Postului Nașterii Domnului.

Evenimentul a debutat cu un discurs rostit de doamna prof. Narcisa Arsu, care le-a vorbit participanților despre importanța credinței și a obiceiurilor tradiționale în păstrarea și dăinuirea identității naționale. În continuare, a urmat un moment artistic, realizat de către corul de copii al Colegiului Național „Lucian Blaga”, format din elevi ai claselor V-VIII. Tinerii, coordonați de către doamna prof. Cristina Stroia, au intonat cântece din repertoriul folcloric și patriotic, prin acest moment artistic exprimându-și aleasa prețuire față de înaintașii noștri.

Urmând tiparului „șezătorii”, ca principal obicei prilejuit de „lăsatul secului”, elevii au răspuns unor ghicitori, după care au format o horă tradițională populară. Prin acest eveniment, organizatorii au dorit să îi inițieze pe tinerii participanți în atmosfera duhovnicească a Postului Nașterii Domnului, dar și să cultive în rândul acestora atașamentul față de valorile tradiționale în vederea păstrării și edificării identității naționale.

Pr. Ionel Arsu
Protopop al Sebeșului

Share