15 Noiembrie 2018
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a desfășurat, joi, 15 noiembrie a.c., în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, un eveniment comemorativ deosebit. Astfel, începând cu ora 18.00, a avut loc lansarea cărții intitulată „Vlădica Ioan Mihălțan, părinte iubitor și slujitor devotat al Bisericii străbune. Volum omagial”, lucrare apărută de curând la Editura Reîntregirea. Manifestarea de față a avut loc cu ocazia împlinirii a unui deceniu de la trecerea la Domnul a Părintelui Episcop Ioan Mihălțan al Oradiei, Bihorului și Sălajului, originar din localitatea Ohaba, județul Alba.
Cu prilejul acestui eveniment deosebit, s-au aflat de față Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, dimpreună cu numeroși oaspeți de seamă care l-au cunoscut și l-au prețuit pe episcopul Ioan Mihălțan. Dintre distinșii invitați, amintim pe părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, moderatorul acestei manifestări solemne, pe părintele Dumitru Abrudan, titular, între anii 1979-2008, al catedrei de Vechiul Testament din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, și pe părintele conf. univ. dr. Irimie Marga, titularul Catedrei de Drept bisericesc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
În cuvântul adresat celor prezenți la acest eveniment, Părintele Arhiepiscop Irineu a reliefat chipul de smerenie al episcopului Ioan Mihălțan, care prin slujire liturgică și propovăduire harismatică a avut un rol important în ceea ce a reprezentat promovarea valorilor noastre etnice și păstrarea nealterată a dreptei credințe. De asemenea, Ierarhul nostru a adresat mulțumiri tuturor celor care au fost prezenți la această manifestare comemorativă solemnă, prin care i s-a adus cuvenitul omagiu vrednicului de pomenire, Părintelui Episcop Ioan Mihălțan.
Totodată, în cadrul evenimentului, Părintele Mitropolit Andrei a evidențiat profilul de părinte iubitor al celui care a fost un slujitor devotat al păstoriților săi și un vajnic apărător al Bisericii strămoșești. De asemenea, pe parcursul manifestării au luat cuvântul numeroși oaspeți, dintre care amintim pe părintele profesor Ioan Chirilă, pe părintele profesor Dumitru Abrudan și pe părintele Vasile Bota, preot în Eparhia Oradiei. Totodată, printre cei care au luat cuvântul se numără părintele Vasile Mihălțan, preot în parohia Ohaba, nepot al episcopului Ioan Mihălțan, cel care s-a îngrijit de apariția volumului de față, dedicat arhiereului Ioan.
Episcopul Ioan Mihălțan s-a născut la data de 27 septembrie 1926, din părinții Vasile și Ana, în localitatea Ohaba, județul Alba. Între anii 1947-1951, a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind hirotonit, în anul 1951, preot celib pe seama paraclisului Institutului Teologic din Sibiu. De asemenea, a fost păstor al comunității credincioșilor din localitatea Ohaba, pentru ca, la începutul anului 1990, să fie chemat la înalta treaptă a slujirii arhierești. Între anii 1990-1992, părintele Ioan Mihălțan a fost Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, iar din anul 1992 și până la data de 1 ianuarie 2007 a ocupat funcția de episcop titular al aceleiași eparhii.
De asemenea, pe lângă slujirea arhierească, părintele episcop Ioan a fost profesor în cadrul instituțiilor teologice universitare din Cluj-Napoca și Oradea, predând disciplina „Îndrumări misionare și ecumenism”. În tot acest timp, episcopul Ioan Mihălțan a publicat o serie de lucrări, studii și articole de un real folos în plan misionar-pastoral. S-a stins din viață la data de 17 martie 2008, fiind înmormântat în localitatea sa natală, Ohaba.