Concurs dedicat Centenarului Marii Uniri, la Alba Iulia

22 Noiembrie 2018

Miercuri, 21 noiembrie a.c., s-a desfășurat, la Alba Iulia, concursul intitulat „Alba Iulia – Cetatea de scaun a Marii Uniri”, organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Alba, al Grupului de inițiativă „Centenar Marea Unire – Alba Iulia 1918” și al Fundației „Alba Iulia 1918 – Pentru unitatea și integritatea României”. Evenimentul, la care au luat parte opt echipe reprezentând liceele albaiuliene, s-a desfășurat la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în cadrul căruia au fost prezentate lucrări referitoare la o temă privind actul Marii Uniri, precum și la personalitățile acesteia.

Din juriu au făcut parte domnul prof. Ștefan Teompa, Inspector Școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba, doamna prof. Florina Boian, de la Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Vințu de Jos, doamna prof. Gabriela Voina, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Ighiu, precum și domnul Todor Vasile, președintele Fundației „Alba Iulia 1918 – Pentru unitatea și integritatea României”. De asemenea, la final au luat cuvântul directorul revistei „Dacoromania”, domnul Ioan Străjan, dar și poetul Ioan Mărginean, omul ce respiră cuvântul pentru a-l dărui audienței într-o vibrație a iubirii.

În cadrul concursului de față, intitulat „Alba Iulia – Cetatea de scaun a Marii Uniri”, locul I a fost obținut de echipa Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, condusă de către doamna prof. Anca Dan, având tema „Garda Națională de la Alba Iulia 1918”, câștigătorii fiind recompensați, în total, cu 1600 lei. Locul al II-lea și premiul de 1200 lei a fost obținut de echipa Colegiului Tehnic „Apulum” din Alba Iulia, condus de domnul prof. Dorin Popescu, cu tema „Maria Puia – Martira neamului românesc”. De asemenea, locul al III-lea și premiul de 800 lei i-a revenit echipei Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, condus de doamna prof. Daniela Cetean, având tema „Reconstituirea anului 1918 prin reenactementul istoric la Alba Iulia”.

Col. (r) Gabriel Grigoraș
Revista „Dacoromania”


Share