Conferinţă tematică, în oraşul Ocna Mureş

23 Noiembrie 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, joi, 22 noiembrie a.c., în parohia ortodoxă Ocna Mureş II, a fost susţinută o conferinţă tematică, desfăşurată sub genericul „Tinerii, Biserica şi Marea Unire”. Bucurându-se de o intensă mediatizare, evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri a avut loc în prezenţa multor tineri, elevi ai şcolilor din localitate, care au fost însoţiţi de profesori de istorie, de religie sau de alţi dascăli interesaţi de tema atât de actuală şi de generoasă.

Primiţi tradiţional, cu pâine şi sare, de către elevii clasei a II-a A din cadrul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din localitate, îmbrăcaţi în costume populare româneşti, toţi cei ce au trecut pragul bisericii au primit pliante şi fundiţe tricolore. Acţiunea culturală a debutat prin săvârşirea unei slujbe de Te-Deum de către părintele Ioan Bogdan, protopop al Aiudului, însoţit de un frumos sobor de preoţi din oraş şi din împrejurimi. Profunde rugăciuni s-au înălţat cu solemnitate spre ceruri, rugăciuni de mulţumire pentru făuritorii Marii Uniri și pentru înaintaşii care au luptat şi au reuşit să întregească România. S-a remarcat prezenţa celor trei piloni importanţi ai societăţii: Biserica, Şcoala şi Comunitatea. Alături de credincioşii prezenţi, copiii de clasele primare şi elevii de liceu au fost cei care au adus bucurie în biserica noastră.

După încheierea slujbei, a avut loc susţinerea conferinţei propriu-zise de către profesorul Pantelimon Popovici, istoric, dascăl desăvârşit, recunoscut în comunitate ca bun orator şi autor a numeroase studii de specialitate şi monografii. A vorbit cu pasiune despre trecut, stârnind interesul şi emoţia participanţilor prin datele exacte, dar extrem de frumos îmbrăcate în veşmântul cuvintelor alese, informațiile fiind preluate din arhivele şcolilor şi ale bisericilor din comunitate. Totodată, profesorul Pantelimon Popovici a dat citire numelor preoţilor din întreaga zona ocnamureşeană care au fost delegaţi la Alba Iulia la evenimentul din 1 Decembrie din 1918. De asemenea, le-a adresat tinerilor îndemnuri pentru viitorul ţării, conştientizându-i de responsabilitatea lor şi de faptul că noi, cei de astăzi, ne punem nădejdea în ei. În continuare, cei prezenţi au pus întrebări, la care distinsul dascăl a răspuns punctual şi explicit.

La finalul conferinţei, elevii clasei a II-a A de la Şcoala „Lucian Blaga” au prezentat un scurt program de poezii şi cântece patriotice, cărora li s-a alăturat o elevă de la aceeaşi şcoală cu un fragment din poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!”. Grupul vocal al Liceului „Petru Maior”, condus de către doamna profesoară Camelia Ilea, a interpretat cunoscuta piesă „Treceţi batalioane române Carpaţii”, cântec-manifest care ne-a reamintit că în piept ne bate o inimă de român, iar ansamblul „Tradiţii Uiorene” al Casei de Cultură, coordonat de doamna Liliana Stoica, a încheiat momentul închinat Marii Uniri cu două colinde, întrucât, aşa cum prevede tradiţia la români, în perioada premergătoare Naşterii Mântuitorului se colindă atât de frumos în versuri deosebite, melodioase! Concluziile conferinţei au fost prezentate de părintele Traian Ioan Duda, preot al parohiei Ocna Mureș II, iar părintele protopop şi-a exprimat mulţumirea şi admiraţia faţă de reuşita activităţii, felicitându-i pe cei implicaţi în organizare, dar mai ales pe tinerii prezenţi.

Pr. Traian Ioan Duda


Share