Centenarul Marii Uniri, sărbătorit în parohia Delenii, protopopiatul Târnăveni

Duminică, 25 noiembrie a.c., s-a derulat, în parohia Delenii, protopopiatul Târnăveni, un program cultural-artistic deosebit, dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Astfel, după oficierea Sfintei Liturghii, copiii din parohie, coordonați de către părintele paroh Silviu Jimborean și de către doamna educatoare Camelia Madac, au susținut un emoționant recital de poezii, eseuri și cântece patriotice. Prin fiecare intervenție, micii patrioți au reafirmat recunoștința față de Tatăl Ceresc pentru purtarea de grijă pe care o are pentru neamul românesc, dar și dragostea și prețuirea față de acest neam binecuvântat de Dumnezeu, aflat sub ocrotirea Maicii Domnului și a sfinților pe care i-a dăruit poporul român.

Momentul culminant al acestei manifestări deosebite l-a reprezentat realizarea, în curtea bisericii parohiale, a unei impresionante hore a unirii, în amintirea celei care a avut loc la Alba Iulia în urmă cu 100 ani. La final, tinerii au înălțat numeroase baloane în culorile tricolorului, în cinstea marilor eroi ai României întregite. De asemenea, la acest eveniment au luat parte numeroși oaspeți de seamă, printre care s-a numărat doamna prof. Melania Roman, directorul Școlii Gimnaziale din localitatea Băgaciu.

Inițiativa evenimentului aparține parohiei ortodoxe Delenii, precum și doamnei educatoare Camelia Madac, și face parte din seria acțiunilor prevăzute de parteneriatul Școală-Biserică în efortul comun de a sădi în sufletele tinerei generații sămânța iubirii de neam și de Biserică. Totodată, prin astfel de manifestări se urmărește păstrarea vie a memoriei bravilor noștri înaintași care s-au jertfit „pentru apărarea patriei, a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român” și care au izbutit, chiar și cu prețul vieții, să îndeplinească cel mai mare vis al tuturor românilor: înfăptuirea României Mari, libere și demne.

Pr. Silviu Jimborean

Share