Lansare de carte în parohia Târnăveni I

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a desfășurat, duminică, 25 noiembrie a.c, în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia ortodoxă Târnăveni I, un eveniment cultural-religios deosebit. Astfel, după încheierea Sfintei Liturghii, a avut loc lansarea cărții cu titlul „Gheorghe Oprean, o viață închinată unirii românilor și înălțării Bisericii Ortodoxe”, al cărei autor este domnul Răzvan Ducan, un prolific scriitor târnăvenean.

Volumul de față reprezintă o reeditare adăugită și îngrijită a aceleiași cărți, apărută în anul 1999. Prin intermediul lucrării de față, autorul și-a propus să evidențieze personalitatea și lucrarea misionar-patriotică a vrednicului de pomenire, părintele protopop Gheorghe Oprean, pe care l-a descris astfel: „Sfinția sa a fost tot timpul conștient de spusele, de la 1848, ale lui Bărnuțiu, adică «țineți cu poporul să nu rătăciți» și a militat consecvent în acest sens în spiritul dorinței de veacuri, de unire a tuturor românilor și de păstrare a credinței strămoșești. Idealul refacerii unității teritoriale înfăptuite de Mihai Viteazul la anul 1600 și, mai târziu, a păstrării ei, i-a fost perna pe care și-a pus capul în fiecare seară cu nădejde și s-a trezit în fiecare dimineață cu o dorință și o nădejde mai mare de înfăptuire, iar spiritul de dreptate, întru credința strămoșească, i-a fost plapuma cu care s-a acoperit, motivându-și astfel lupta și faptele. [...] De aceea, pe parcursul întregii sale vieți a militat în aceste direcții cu o tenacitate și cu o fervoare rar întâlnită, fiind, fie la Viena, fie la Alba Iulia, la Târnăveni, sau pe salba de sate de pe Târnavă...”.

Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei Parastasului pentru părintele Gheorghe Oprean și pentru soția sa, Victoria, după care părintele protopop Sergiu-Mihail Dumitru a subliniat, în calitate de gazdă, importanța reeditării acestei cărți în Anul Centenar al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În continuare, a luat cuvântul domnul Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș. Domnia sa a prezentat auditoriului proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri, intitulat „100 de cărți pentru Marea Unire – 1918-2018”, finanțat de către Asociația „Nicolae Băciuț” pentru Descoperirea și promovarea valorilor cultural-artistice și profesionale și de către Consiliul Județean Mureș.

De asemenea, au fost adresate alese aprecieri, atât autorului, cât și lucrării acestuia: „Riguros și minuțios (prin formație profesională), ambițios prin aspirații, Răzvan Ducan este un ardelean în viziune blagiană, știind a-și duce un gând până la capăt. Reconstituirea biografiei părintelui protopop Gheorghe Oprean e o restituire necesară nu numai prin dimensiunea și valoarea acesteia, ci și prin forța sa pilduitoare. E încă o demonstrație a faptului că cine își respectă înaintașii se respectă pe sine și are viitor. Într-un viitor cu foarte multe incertitudini, o certitudine (cum este apariția acestei cărți) e faptul că nu putem fi scoși din istorie, dincolo de orice calcule, strategii și interese”. La final, autorul cărții, domnul Răzvan Ducan, a adresat mulțumiri tuturor celor care l-au sprijinit pentru punerea în lumină, prin intermediul acestei cărți, a celui care a fost una dintre personalitățile ecleziastice marcante a Târnăveniului, părintele protopop Gheorghe Oprean.

Pr. protopop Sergiu-Mihail Dumitru

Share