28 Noiembrie 2018
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a desfășurat, în zilele de 27 și 28 noiembrie a.c., la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în Aula „Dumitru Stăniloae”, o serie de conferințe cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la făurirea României întregite. Astfel, în orașul Marii Uniri s-au aflat, cu acest prilej, numeroși invitați de seamă care au reliefat, în discursurile lor, diferite aspecte cu referire la memorabilul eveniment petrecut la Alba Iulia în urmă cu un secol.
Acest eveniment deosebit a debutat, marți, 27 noiembrie, la ora 12.00, cu prelegerea intitulată „Formarea României Mari văzută în 3D: Democrație, Demnitate și Diplomație”, susținută de către domnul prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Prorector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, directorul Institutului de Istorie al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, și președintele Comisiei Internaționale de Demografie. În discursul său, domnul Ioan Bolovan a afirmat faptul că cele trei noțiuni din cuprinsul titlului, respectiv „democrație”, „demnitate” și „diplomație”, au însoțit necontenit, de-a lungul istoriei, parcursul națiunii române în drumul spre făurirea dezideratului de veacuri: constituirea României Mari.
Miercuri, 28 noiembrie, în cea de-a doua zi a manifestării organizate la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintele prof. univ. dr. Viorel Ioniță a susținut, începând cu ora 12.00, prelegerea intitulată „Contribuția ortodocșilor români din diaspora la Marea Unire”. În cuprinsul prezentării sale, părintele Viorel Ioniță a reliefat modul de organizare al vieții bisericești a românilor din diaspora, precum și aportul decisiv al acestora la înfăptuirea unității național-statale a tuturor românilor. O atenție deosebită a fost acordată inițiativelor românilor ortodocși din Statele Unite ale Americii de la început de secol XX, care, în acțiunile lor, au cerut sprijinul președintelui statului american pentru a apăra interesele românilor transilvăneni în lupta lor de eliberare de sub dominația austro-ungară.
Tot în această zi, de la ora 13.00, domnul prof. univ. dr. Sorin Șipoș, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” din cadrul Universității din Oradea, a prezentat lucrarea intitulată „Silviu Dragomir și Revue de Transylvanie 1934-1944”, în cadrul căreia a subliniat faptul că publicația amintită, coordonată de ilustrul istoric Silviu Dragomir, cuprinde, în paginile sale, numeroase studii și articole în care sunt evidențiate, în mod concret, năzuințele românilor transilvăneni de a realiza unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat.
Manifestarea de față a fost organizată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în colaborare cu Școala Doctorală de Teologie din Alba Iulia și Centrul de Cercetări Inter-religioase și de Psihopedagogie Creștină. Conferințele desfășurate pe parcursul celor două zile în Cetatea Marii Uniri au reprezentat, totodată, un prilej de anamneză a faptelor și evenimentelor care stau la baza mărețului act realizat în urmă cu 100 de ani: înfăptuirea României depline.