Congresul Spiritualității Românești, desfășurat în Cetatea Marii Uniri

30 Noiembrie 2018

Vineri, 30 noiembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat, începând cu ora 12.30, la deschiderea lucrărilor celei de-a XXII-a ediții a Congresului Spiritualității Românești. Manifestarea s-a desfășurat la Casa de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia, în cadrul căruia Arhipăstorul nostru, Părintele Arhiepiscop Irineu, a adresat o alocuțiune celor prezenți. La eveniment au luat parte numeroase oficialități, printre care s-a aflat domnul Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale, dar și membrii proveniți din peste 20 de țări.

Adresându-se celor prezenți cu prilejul acestui eveniment, Ierarhul nostru a spus:

„În aceste momente de bucurie și emoție, în ajunul Centenarului Marii Uniri de la 1918, gândurile noastre se îndreaptă spre iluștrii și bravii noștri înaintași care, în urmă cu 100 de ani, pășeau în Cetatea gloriei lui Mihai Viteazul pentru a înfăptui Unirea, «acel vis neîmplinit, copil al suferinței, de-al cărui dor au adormit și moșii și părinții», după cum spunea marele poet și om de stat Octavian Goga.

După secole de greutăți și amărăciuni, străbunii noștri au trăit clipa în care s-au îndulcit din fagurele de miere al comuniunii naționale, căci – așa cum zice psalmistul David – «bine şi frumos este ca fraţii să fie împreună» (Ps. 132, 1). Bucuria de a fi aici, în acest an simbolic, cred că vă aseamănă cu poetul basarabean Grigore Vieru, care a zis: «Dacă visul unora a fost sau este să ajungă în cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul!».

Evenimentul de astăzi ne oferă un prilej de anamneză, căci spațiul geografic în care vă aflați este plin de energii etnice și ne grăiește tainic: Amintiţi-vă de cei ce au trăit, au luptat şi au suferit aici având ca deviză: «Vrem să ne unim cu Țara!». În strălucitul Apulon dacic, în Bălgradul medieval, înaintea ochilor sufletești apar astăzi chipurile marilor bărbați ai Unirii, pe care suntem datori să-i prețuim ca pe nişte paradigme de iubire pentru «tot ce mișcă’n țara asta, râul, ramul».

În «cetatea de durere și de slavă a neamului românesc», în orașul Marii Uniri, mustesc efluvii spirituale şi morale care sunt adunate ca într-un izvor nesecat. Din acesta putem gusta acum, ca să ne umplem de entuziasm dinamic pentru acele cauze care au declanşat spiritul de jertfă al eroilor naționali Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu, craiul munților, şi al tuturor martirilor noştri.

La Alba Iulia, în aceste zile, se cuvine să ne asumăm un angajament, să luăm o decizie existențială, de a face tot ce ne stă în putință pentru această minunată țară carpatică și pentru binele încercatului nostru popor. Academicianul Spiru Haret zicea: «Patria nu este numai pământul din care scoatem rente. Patria o face şi limba şi istoria, şi religia şi tradiţiile». A ignora toate acestea înseamnă a te lepăda de Patria ta și de neamul tău, a fi un renegat, vrednic de osândă.

Bucurați-vă de sărbătoarea națională a Centenarului Marii Uniri de la 1918! Inhalaţi mireasma spiritului autohton! Celebraţi darul comuniunii româneşti! Lăudaţi-L pe Dumnezeul popoarelor, Care a lucrat «cu mână tare și cu braț înalt» (Ps. 135, 12) în sânul neamului nostru! Har, pace şi binecuvântare tuturor de la Hristos, Domnul și Mântuitorul nostru!”.


Share