Întâlnirea tinerilor ortodocși din municipiul Reghin

Marți, 4 decembrie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a avut loc Întâlnirea tinerilor ortodocși din municipiul Reghin, desfășurată în sala festivă a Liceului Tehnologic „Petru Maior” din municipiu. La eveniment au luat parte numeroase personalități, dintre care amintim pe părintele prof. dr. Claudiu Chiorean, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, și pe părintele Valentin Vârva, protopop al Reghinului.

Invitatul special al acestui eveniment a fost domnul Mihai Coadă, actor și maestru al Teatrului Romanesc, retras în prezent din această activitate pentru a-și închina viața lui Dumnezeu prin sporirea rugăciunii la Mănăstirea Turnu din județul Prahova, dar, în același timp, dedicându-și o bună parte din timp sprijinirii aproapelui prin diverse acțiuni filantropice sau de înviorare a spiritului național-creștin în rândul tinerilor. Conferința susținută de către domnul Mihai Coadă în cadrul manifestării de față s-a desfășurat sub genericul „Generația Centenar”.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea domnului prof. Ioan Marcu, director al Liceului Tehnologic „Petru Maior”. În continuarea evenimentului, elevii liceului gazdă au intonat cântece patriotice, iar, sub atenta coordonare a doamnei bibliotecar Monica Bengean, au fost interpretate două scene de teatru, reprezentative culturii și spiritualității populare românești: „Meșterul Manole” și „Baltagul”. O contribuție importantă la buna desfășurarea a evenimentului l-au avut și doamnele dr. Severina Farcaș și Carmen Bândilă, profesoare de Religie.

În cadrul conferinței, domnul Mihai Coadă a subliniat importanța valorilor creștine ale poporului român, jertfelnicia celor care au contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1918, precum și faptul că aceștia reprezintă, în continuare, și pentru generațiile tinere, exemple demne de urmat. Totodată, tânăra generație de liceeni a fost îndemnata la a-și deschide inima înspre învățătură și adevăratele valori, precum și înspre Domnul Iisus Hristos și rugăciune, pentru ca, pe tot parcursul vremii, „conștiința să o avem de fii raportându-ne la Dumnezeu, de judecători pentru propria persoană și de mamă pentru aproapele nostru” mai mult ca oricând, mai ales în această perioadă în care ne pregătim pentru a întâmpina Praznicul Nașterii Domnului.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența a 30 de profesori și a 300 de elevi din cadrul școlilor reghinene, peste tot punându-și amprenta sărbătoarea Nașterii Domnului pe care o așteptăm cu toții. Drept urmare, la finalul acestui eveniment cultural deosebit a fost interpretată tradiționala colindă „O, ce veste minunată!”.

Prof. Ioan Emanuel Mera

Share