Corul „Sacra Armonia” al preoților din protopopiatul Târnăveni, prezent la spectacolul „Florile dalbe”

Duminică, 9 decembrie a.c., a avut loc, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din municipiul Târnăveni, tradiționalul concert de colinde intitulat „Florile dalbe”. Evenimentul, realizat de domnul Ioan Burdulea, a fost organizat de către postul local de televiziune TV AS, în colaborare cu Primăria municipiului Târnăveni și cu Protopopiatul Ortodox Târnăveni. Anual, acest concert reunește artiști de muzică populară, precum și diferite grupuri folclorice din zona Văii Târnavelor, care, într-un cadru de excepție, vestesc Nașterea Domnului prin intermediul colindelor și a urăturilor specifice locurilor din care provin.

În deschiderea acestei manifestări, au luat cuvântul domnul Sorin Megheșan, primarul municipiului Târnăveni, și părintele Sergiu-Mihail Dumitru, protopop al Târnăveniului. În discursul său, părintele protopop a precizat faptul că Postul Nașterii Domnului reprezintă prin excelență o perioadă a bucuriei și, totodată, un pelerinaj pe care trebuie să-l realizeze sufletul alături de cei trei „magi” – respectiv cele trei Virtuți Teologice: Credința, Nădejdea și Dragostea – înspre peștera din Betleem, unde să-L găsească pe Pruncul Iisus Hrisos culcat în iesle. De asemenea, sfinția sa a adresat celor prezenți îndemnul ca, în timpul rămas până la Praznicul Nașterii Domnului, să aibă ca prioritate împăcarea cu Dumnezeu prin Sfânta Taină a Spovedaniei și prin unirea cu Hristos în Sfânta Euharistie.

Din lista ansamblurilor vocale prezente la concertul de față s-au numărat Corul „Belcanto” de la Sărmașu, Grupul vocal „Mureșencele”, Grupul folcloric „Fost-am noi feciori holtei”, Grupul vocal „Țogorenii”, Grupul vocal „Datina”, Grupul folcloric „Pe ulița satului” din localitatea Biia, Grupul folcloric „Doruri sibiene”, Grupul folcloric „Cununa blăjelului” din localitatea Blăjel și Grupul folcloric „Dor de pe Târnave” din localitatea Cetatea de Baltă. Ca în fiecare an, bucuria celor de față a fost sporită de prezența Corului „Sacra Armonia” al preoților protopopiatului Târnăveni, care, în încheierea spectacolului, a susținut, sub bagheta domnului profesor Andrei Ilie-Marian, un recital deosebit de colinde, vestind tuturor bucuria Nașterii Fiului lui Dumnezeu.

Corul „Sacra Armonia”, alcătuit din preoți de pe cuprinsul protopopiatului Târnăveni, a fost înființat în urmă cu șase ani cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, constituind, totodată, rezultatul efortului întreprins de către părintele protopop Sergiu-Mihail Dumitru de a forma un grup de colindători care să aducă în inimile credincioșilor, într-un mod sublim, emoția și trăirea duhovnicească a Praznicului Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Pr. Silviu Jimborean

Share