Pelerinaj în Țara Sfântă (ziua I)

12 Decembrie 2018

În perioada 11-18 decembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, însoțit de un grup de clerici și credincioși din Eparhia noastră, efectuează un pelerinaj în Țara Sfântă. Arhipăstorul nostru nutrește o dragoste aparte față de Locurile Sfinte, unde Mântuitorul Iisus Hristos Și-a petrecut viața și a propovăduit Evanghelia mântuirii. În anii 1989-1990, Ierarhul nostru a fost Superior al Așezămintelor ortodoxe românești de la Ierusalim și Iordan și Reprezentant al Bisericii noastre pe lângă Patriarhia Ierusalimului. În semn de venerație pentru Țara Sfântă, Părintele Arhiepiscop Irineu a scris patru cărți despre ținuturile sfinte ale Israelului: Țara Sfântă – arena operei mântuitoare, Lumină din cer la Ierusalim, Așezămintele românești de la Ierusalim și Iordan și Sfântul Ioan Iacob – sihastrul român de la Hozeva.

În prima zi a pelerinajului, grupul de credincioși, în frunte cu Ierarhul lor, a vizitat Mănăstirea „Stella Maris”, așezată pe versanții Muntelui Carmel, acoperiți de stejar, pini și terebinți. Biserica Mănăstirii este construită în formă de cruce greacă și deține o colecție de obiecte antice. Sub altarul locașului de închinare se află peștera Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, unde se pare că acesta s-a adăpostit când a fugit de regele Ahab. Adresându-se pelerinilor, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu i-a îndemnat să se încreadă în puterea și în ajutorul lui Dumnezeu și să nu fie căldicei în credință, folosindu-se de îndemnul Proorocului Ilie: „Până când veți șchiopăta de amândouă picioarele? Dacă Domnul este Dumnezeu, urmați Lui!” (III Regi 18, 21).

În continuare, pelerinii au vizitat orașul Nazaret, locul în care îngerul Gavriil i-a adus Sfintei Fecioare Maria vestea că va naște un Prunc mântuitor. Primul obiectiv vizitat a fost Biserica Bunei Vestiri, unul dintre cele mai somptuoase sanctuare creștine din Orientul Mijlociu, fiind construită chiar pe locul unde era situată casa Maicii Domnului. În partea dreaptă a locașului se află două statui, reprezentându-i pe Patriarhul Atenagoras I și pe Papa Paul al VI-lea, cei care, în anul 1965, au ridicat anatemele ce au dus la Marea Schismă din anul 1054. Cupola impozantă a edificiului religios este înaltă de 60 m, fiind realizată în formă de crin. Pe interior, cupola poartă inscripția „Ave Maria”.

Aici, Chiriarhul Alba Iuliei a rostit un cuvânt despre importanța și rolul Născătoarei de Dumnezeu în mântuirea neamului omenesc, evidențiind foloasele rugăciunii pe care noi, creștinii, le aducem Maicii Vieții. Totodată, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit membrilor grupului despre copilăria lui Iisus, petrecută în Nazaret, și despre harul dumnezeiesc care era asupra Lui în toată vremea, uimind pe toți cu înțelepciunea Sa: „Iar Copilul creştea şi Se întărea cu duhul, umplându-Se de înţelepciune şi harul lui Dumnezeu era asupra Lui” (Luca 2, 40).

Mai departe, creștinii pelerini au poposit la Biserica ortodoxă „Sfântul Arhanghel Gavriil”, îmbrăcată în haina picturii prin osteneala vrednicilor de pomenire Patriarhi Justinian și Iustin, Întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române în perioada 1948-1986, care i-au trimis aici pe pictorii Mihai Gavril și Nicolae Moroșan, între anii 1977-1978, pentru a realiza această lucrare. Sub acest sfânt locaș se află Izvorul Maicii Domnului care alimentează Fântâna Maicii Domnului, un frumos monument din proximitatea bisericii.

Tot aici, credincioșii, împreună cu Arhipăstorul nostru, au vizitat și Atelierul dulgherului, unde se regăsesc două frumoase scene picturale în care este înfățișată Maica Domului pruncă și Maica Domnului frământând pâinea, avându-i de o parte și de alta pe Mântuitorul Hristos și pe Dreptul Iosif. Aici, Ierarhul nostru a amintit de activitatea lui Iisus din Nazaret, Care, așa cum se exprima scriitorul Miron Scorobete, făcea porți precum maramureșenii și donițe precum moții. De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei noastre și grupul de pelerini s-au rugat Maicii Domnului pentru ajutor și mângâiere sufletească, citind Acatistul Bunei Vestiri în fața icoanei Împărătesei cerului.


Share