15 Decembrie 2018
Aflați în cea de-a cincea zi a pelerinajului în Țara Sfântă, grupul de clerici și credincioși din Eparhia noastră, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, a continuat itinerariul desfășurat la Locurile Sfinte. Astfel, sâmbătă, 15 decembrie a.c., pelerinii au urcat, încă de la primele ore ale dimineții, pe colina Sionului, situată în sud-vestul Ierusalimului. Acest loc a fost numit „leagăn de aur al creștinătății”, iar psalmistul David îl supranumea „muntele cel sfânt”. Aici, Mântuitorul a instituit, la Cina cea de Taină, Sfânta Euharistie, iar, tot în acest loc, Domnul Hristos avea să Se arate, după Învierea din morți, Apostolilor Săi, instituind Taina Preoției. De asemenea, tot aici, Fiul lui Dumnezeu a trimis, la 10 zile după Înălțarea Sa la cer, pe Duhul Sfânt, scăldând Sionul în efluvii de energii dumnezeiești. În urma acestui eveniment minunat, a luat ființă Biserica în mod văzut, organism teandric ce reprezintă Trupul lui Hristos, corabia mântuirii și laboratorul învierii.
Continuând pelerinajul, Părintele Arhiepiscop Irineu, însoțit de grupul de pelerini, a vizitat Reședința Patriarhală de la Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu multă bucurie și dragoste frățească în Hristos-Domnul de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina. Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Țara Sfântă le-a adresat credincioșilor pelerini un bogat cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța pelerinajului efectuat, pe parcursul acestor zile, la Locurile Sfinte. În continuare, credincioșii pelerini, alături de Arhipăstorul nostru, au urcat pe Muntele Eleonului (Măslinilor), unde au poposit la Mănăstirea rusească „Înălțarea Domnului”, edificată pe locul unde Maica Domnului, dimpreună cu Sfinții Apostoli, L-a privit pe Mântuitorul Hristos înălțându-Se la cer.
În continuare, grupul de credincioși, în frunte cu Întâistătătorul Eparhiei noastre, a poposit la Biserica centrală a Mănăstirii „Înălțarea Domnului”, reconstruită de către cruciați, în decursul secolului al XII-lea, în formă de octagon, pe structura bizantină existentă înainte de distrugerea locașului de către perși. Aici, creștinii au putut atinge piatra de pe care Mântuitorul S-a înălțat la cer, pe suprafața căreia au rămas imprimate urmele picioarelor Sale. Adresându-se celor de față, Ierarhul nostru a subliniat faptul că Hristos Cel înălțat întru slavă nu a părăsit istoria, ci a rămas solidar cu lumea răscumpărată, veghind asupra destinelor noastre. De asemenea Înaltpreasfinția Sa, făcând referire la momentul celei de-a Doua Veniri a Mântuitorului, a evidențiat faptul că Fiul lui Dumnezeu, în acele clipe, îi va lua împreună cu Dânsul pe toți cei drepți și îi va așeza în casa Tatălui, cea cu multe locașuri (cf. In. 14, 2).
Coborând de pe Muntele Eleonului, grupul de pelerini s-a oprit la peștera unde Mântuitorul Iisus Hristos a rostit, la cererea Sfinților Apostoli, Rugăciunea Domnească și Cuvântarea eshatologică. Intrând în biserica aflată aici, credincioșii au admirat cu bucurie panoul panoramic pe care se regăseau textele rugăciunii în limba română, care prima în fața celorlalte texte afișate în diferite limbi. În continuare, Ierarhul nostru, înconjurat de grupul de clerici și credincioși din Eparhia Alba Iuliei, s-a oprit la locul unde Domnul a plâns în momentul în care a privit degradarea Ierusalimului și a poporului și unde a proorocit distrugerea Cetății. Apoi, credincioșii pelerini au admirat mozaicul reprezentând cloșca cu pui, precum și un mozaic regăsit la prima biserică creștină edificată pe acest loc.
Tot în această zi, credincioșii pelerini au poposit în Grădina cu măslini (Ghetsimani), situată la poalele Muntele Eleonului, în care este comemorată agonia Mântuitorului Hristos din timpul Sfintelor Sale Pătimiri. Aici, grupul de clerici și credincioși a putut săruta piatra care a fost stropită cu sângele amestecat cu sudoarea Domnului Hristos, admirând, totodată, doi dintre cei mai vechi măslini din Grădina Ghetsimani, aceștia fiind, probabil, contemporani ai luptei lui Iisus cu moartea.
Ultimul obiectiv vizitat de către Părintele Arhiepiscop Irineu și de grupul de pelerini a fost Mormântul Maicii Domnului, locul unde a fost așezat trupul neprihănit al Fecioarei Maria. Aici, pot fi admirate, prin sticla protectoare, amprenta capului și a trupului ei, credincioșii cerând mijlocirea ei de mamă cerească și împărăteasă a îngerilor. În continuare, Întâistătătorul Eparhiei noastre, dimpreună cu grupul de credincioși, s-a oprit la icoana Maicii Domnului „Ierusalimiteanca”, situată în spatele mormântului, unde au intonat imnul religios „De la margini, o, Apostoli” și au preacinstit cu mare evlavie această icoană recunoscută ca fiind făcătoare de minuni.