Pelerinaj în Țara Sfântă (ziua a VI-a)

16 Decembrie 2018

Continuând itinerariul efectuat la Locurile Sfinte, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, însoțit de credincioșii pelerini din Eparhia noastră, a vizitat, duminică, 16 decembrie a.c., la orele după-amiezii, Zidul Plângerii, edificiu care constituie cea mai importantă rămășiță din îngrădirea templului pe care l-a cunoscut Mântuitorul Hristos. De asemenea, acest loc amintește de gloria de altădată a poporului evreu, când Templul lui Dumnezeu se înălța pe Muntele Sionului. Potrivit textelor rabinice, prezența divină n-a părăsit niciodată acest Zid, care este considerat ca fiind cel mai sfânt dintre toate locurile de pelerinaj ale evreilor.

În continuare, grupul de clerici și credincioși, alături de Părintele Arhiepiscop Irineu, s-a îndreptat, cu emoție și evlavie sfântă, spre ținutul muntos al Iudeii, cunoscut sub numele de Ain Karem. Această localitate, identificată ca fiind patria Sfântului Ioan Botezătorul, este menționată și în cadrul Vechiului Testament, fiind locuită, conform descoperirilor arheologice, încă din epoca bronzului. Primul obiectiv vizitat de către pelerini în acest ținut a fost Biserica Sfântului Ioan Botezătorul, unde au putut admira Peștera Nașterii Înaintemergătorului Domnului, loc marcat printr-un disc de marmură pe care sunt gravate următoarele cuvinte: „Hic Praecursor Domini natus est” („Aici s-a născut Înaintemergătorul Domnului”).

Aflați în acest loc binecuvântat, grupul de pelerini din Eparhia noastră și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu au intonat Troparul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, urmând ca, în vecinătatea bisericii închinată Sfântului, să citească Acatistul Înaintemergătorului Domnului. Astfel, credincioșii pelerini l-au cinstit cu deosebită evlavie pe cel care, timp de 30 de ani, a petrecut o viață austeră în ceea ce privește odihna, hrana sau îmbrăcămintea, și care, prin activitatea sa publică, a pregătit poporul pentru a-L întâmpina pe Mântuitorul Hristos.

În ultima parte a zilei, Părintele Arhiepiscop Irineu, însoțit de grupul de credincioși, a poposit la Biserica Vizitării, denumită astfel după ce Maica Domnului s-a aflat în vizită, aici, timp de trei luni, la Sfinții Zaharia și Elisabeta. Aflați în acest loc, pelerinii au meditat la întâlnirea dintre Elisabeta, soția preotului Zaharia, și Fecioara din Nazaret, moment descris de către Sfântul Luca în Evanghelia sa. În urma cuvintelor deosebite adresate Maicii Domnului de către Elisabeta, Fecioara cea neprihănită a răspuns prin acele memorabile cuvinte: „Magnificat anima mea Dominum” („Mărește sufletul meu pe Domnul”). Reliefând calitatea de mijlocitoare a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Părintele Arhiepiscop Irineu a subliniat faptul că, din conținutul acestor cuvinte, reiese limpede că Maica Domnului, strănepoata Regelui David, este demnă de a primi preacinstirea creștinilor, după cum însăși ea și-a prevestit cultul de supravenerare atunci când a spus: „Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile” (Lc. 1, 48).


Share