Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit în parohia Târnăveni I

În Duminica a XXXI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Târnăveni I, județul Mureș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Târnăveni. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele protopop Sergiu-Mihail Dumitru.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul nostru, adresându-se numeroșilor credincioși, a spus: „Noi, creștinii, născuți din nou, suntem lumina lumii și sarea pământului. Dacă suntem deosebiți de lumea în mijlocul căreia trăim, în același fel în care Hristos era diferit de lume, noi, creștinii, avem influență în lume pentru că ieșim în relief printr-o bună conduită, pentru că ne conturăm distinct, pentru că trăim moralitatea Fericirilor, pentru că valorile noastre sunt radical diferite de cele ale celor necredincioși. De aceea, și Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Filipeni, ne îndeamnă: «Fiți fără de prihană și curați, fii ai lui Dumnezeu neîntinați în mijlocul unui neam sucit și stricat, în care voi să străluciți ca niște luminători în lume». Într-o zi, vom fi dați în vileag ca ipocriți sau ca urmași ai lui Hristos, care ne onorăm calitatea de fii ai luminii, calitate primită prin Sfântul Botez”.

La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei noastre i-a conferit părintelui Partenie Pop, protopop al Târnăveniului între anii 1994-2012, Ordinul Donum Sacrum Unitatis, în semn de recunoștință și aleasă prețuire pentru slujirea jertfelnică și truda depusă în ogorul Bisericii lui Hristos vreme de peste patru decenii.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Târnăveni I a fost ridicată între anii 1927-1938, edificarea acesteia constituind un imperativ generat de contextul istoric și religios al primei jumătăți a secolului XX. Stilul arhitectural al locașului este cel brâncovenesc, născut din vechile tradiții bizantine ale secolelor XIV-XVI, edificiul fiind prevăzut cu o cupolă centrală și două turnuri situate deasupra pronaosului. Locașul de cult, de la a cărui târnosire se împlinesc 80 de ani, reprezintă ctitoria vrednicului de pomenire, protopopul Gheorghe Oprean – una dintre personalitățile ecleziastice marcante a Târnăveniului –, care a militat fără preget pentru apărarea credinței strămoșești și păstrarea identității naționale pe aceste meleaguri.

Share