Eveniment cultural-religios deosebit, în parohia Aiud II

27 Ianuarie 2019

Duminică, 27 ianuarie a.c., când Biserica noastră face pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, comunitatea credincioșilor dreptslăvitori din parohia Aiud II a îmbrăcat haină de sărbătoare. Astfel, în cea de-a XXXI-a duminică după Rusalii, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Aiud, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost săvârșită, cu prilejul serbării ocrotitorilor sfântului locaș de închinare, de către un numeros sobor de clerici, în frunte cu părintele Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Comunitatea credincioșilor din parohia Aiud II este păstorită de către părintele Ioan Bogdan, protopop al Aiudului, și părintele Mihai Ciurtin.

În cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Mihai Himcinschi, în cuprinsul căruia a reliefat minunea vindecării orbului din Ierihon de către Mântuitorul Hristos. De asemenea, din sobor au mai făcut parte, alături de părintele decan și preoții din parohia Aiud II, părintele Nicolae Aloman, Inspector pentru editură și tipărituri în cadrul Eparhiei Alba Iuliei și păstor al comunității credincioșilor din parohia Aiud III, părintele Sebastian Tocănel, preot al parohiei Aiud I, părintele Teofil Sas, preot al parohiei Aiud IV, părintele Vasile Tobias, păstor al comunității credincioșilor din parohia Crăciunești (jud. Mureș), părintele Emil Gâlea, paroh al comunității credincioșilor de aici între anii 1990-2016, și părintele diacon Răzvan Brudiu, cadru didactic universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Totodată, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” au fost prezente numeroase oficialități, dintre care amintim pe domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, și pe doamna Oana Badea, Primarul municipiului Aiud.

În continuare, după oficierea Sfintei Liturghii, a avut loc un moment cu totul deosebit, respectiv prezentarea cărții intitulată „«Și le grăia lor cuvântul» (Mc. 2, 2). Reflecții omiletice”, al cărei autor este părintele Emil Gâlea. Volumul de față, apărut la Editura Reîntregirea cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, reprezintă un mănunchi de predici și cuvântări care au fost rostite de către părintele Emil Gâlea pe parcursul celor peste patru decenii de slujire preoțească.

În cadrul acestui eveniment deosebit, a luat cuvântul părintele protopop Ioan Bogdan, care a realizat o prezentare succintă a cărții, respectiv părintele Răzvan Brudiu, coordonatorul volumului, care a surprins, în mod sintetic, principalele detalii și aspecte ale apariției de față. Făcând referire la conținutul cărții, părintele a evidențiat faptul că abordarea folosită de către autor este una inedită, care prezintă, cu naturalețe și originalitate, atât mesajul evanghelic și patristic, cât și contextualizarea cuvântului Sfintei Scripturi la cerințele societății actuale. La final, părintele Emil Gâlea, autorul cărții, a adresat cuvenitele mulțumiri tuturor celor care au contribuit, prin truda și jertfa depusă, la apariția volumului de față.

Share