Slujire arhierească în parohia Petrilaca, protopopiatul Luduș

Sâmbătă, 2 februarie a.c., în ziua Praznicului Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Petrilaca, protopopiatul Luduș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită, începând cu anul 2016, de către părintele Alin Boncea.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul nostru i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să își călăuzească permanent viața după principiile Sfintei Evanghelii: „Mântuitorul nostru Iisus Hristos a spus: «Lucraţi nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea care rămâne pentru viaţa cea veşnică». Iar un bătrân al pustiei, Avva Iperehie, îndemna: «Ține-ți mereu mintea în Împărăția cerurilor și într-o zi vei dobândi acea Împărăție». Destinul nostru veșnic depinde de condiția sufletului nostru în clipa morții. E păcat să irosim timpul acestei vieți, să-l petrecem în fleacuri și pentru preocupări deșarte. Este foarte important ca noi să trăim pe meridianele veșniciei, și pentru aceasta trebuie ca în toată vremea să ne purificăm sufletul prin pocăință, să-l hrănim cu Adevărul evanghelic și cu Sfânta Euharistie, să-l înviorăm cu rugăciunea și să-l împodobim cu virtutea. În felul acesta, când moartea va veni, fiecare dintre noi va putea spune ca dreptul Simeon: «Acum liberează, Stăpâne, pe robul Tău, în pace, că au văzut ochii mei mântuirea Ta»”.

După celebrarea Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Antim-Nicolae, fiul părintelui paroh Alin Boncea. La final, Chiriarhul nostru a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat importanța acestei Taine în vederea inițierii în viața duhovnicească. De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei noastre i-a oferit pruncului nou-botezat o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Petrilaca a fost ridicată între anii 1968-1970 prin contribuția credincioșilor dreptslăvitori din parohie, în timpul păstoririi preotului Petru Belean. Locașul de închinare a fost împodobit cu haina picturii între anii 2001-2002, lucrarea fiind executată în tehnica tempera grassa. De asemenea, pictura catapetesmei a fost realizată în ulei pe pânză maruflată pe zid. Slujba de sfințire a bisericii a avut loc la data de 28 iulie 2002, păstor al comunității credincioșilor de aici fiind, la acea dată, părintele Vasile-Mihai Moldovan.

Share