Liturghie arhierească în parohia Săliștea, protopopiatul Sebeș

10 Februarie 2019

În Duminica a XVII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Săliștea, protopopiatul Sebeș. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitate. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită, începând cu anul 1996, de către părintele Liviu Ilie. La finalul Sfintei Liturghii, pentru întreaga osteneală și râvnă de care a dat dovadă în activitatea pastorală, părintele paroh a fost hirotesit întru iconom.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul nostru, adresându-se numeroșilor credincioși, a spus: „Mă bucur să fiu astăzi în Săliștea, Cioara de altădată, sat în care, în anul 1759, a pornit mișcarea populară de revoltă împotriva asupritorilor austrieci care au segmentat unitatea de credință a românilor din Ardeal. Liderul providențial al acestei revolte a fost Cuviosul Sofronie, de aici, un călugăr energic, înzestrat cu o credință tare în Dumnezeu și cu iubire față de oamenii oropsiți. În acele timpuri vitrege pentru creștinii din Cioara, Ortodoxia era nu numai o credință religioasă, ci și o componentă a identității noastre etnice. Luptând pentru îmbunătățirea soartei națiunii majoritare împilate, Sfântul Cuvios Sofronie de la Cioara a arătat tuturor că apărarea credinței ortodoxe înseamnă păstrarea ființei naționale”.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Săliștea a fost edificată între anii 1908-1909, în timpul păstoririi preotului Constantin Oancea, paroh al comunității credincioșilor de aici între anii 1904-1949. În anul 1958, locașul de închinare a primit haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Constantin Nițulescu. Slujba de târnosire a bisericii a avut loc la data de 8 septembrie 1931, fiind oficiată de către Episcopul-vicar Vasile Rășinăreanul al Arhiepiscopiei Alba Iuliei și Sibiului.

În data de 25 noiembrie 1931, biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Săliștea (pe atunci, Cioara) a găzduit ultima parte a lucrărilor Congresului Asociației „Andrei Șaguna” a preoțimii din Mitropolia Ardealului, Banatului, Crișanei și Maramureșului, reuniune prezidată de Mitropolitul Nicolae Bălan. Prima parte a lucrărilor adunării aveau să se desfășoare la Alba Iulia, urmând ca acestea să fie încheiate, în semn de cinstire și evlavie pentru Cuviosul Sofronie de la Cioara, în biserica din localitatea Săliștea (Cioara). De asemenea, pe parcursul timpului au mai avut loc unele lucrări de restaurare și renovare a locașului de cult, acestea fiind binecuvântate de către Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului, la data de 27 septembrie 1970.

Share