19 Februarie 2019
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, marți, 19 februarie 2019, în Aula „Sfântul Simion Ștefan” a Facultății de Teologie Ortodoxă. a avut loc o întâlnire de lucru a responsabililor de cateheză parohială de la nivelul fiecărui protopopiat și a coordonatorilor centrelor cultural-catehetice din cuprinsul Eparhiei Alba Iuliei. În cadrul Sectorului cultural al Centrului eparhial funcționează Biroul de cateheză parohială prin care se implementează programele și concursurile catehetice naționale ale Patriarhiei Române și prin care se propune anual un program catehetic pentru parohiile Arhiepiscopiei, susținut în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului. De asemenea, Biroul de cateheză monitorizează activitatea celor 31 de centre cultural-catehetice din Eparhie, unde se desfășoară periodic diferite activități pentru copii, tineri, adulți și vârstnici în scop catehetic.
Evenimentul a început la ora 10:00 și a fost deschis de către Arhipăstorul nostru care a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc și câteva sfaturi concrete privind catehizarea credincioșilor. Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța lucrării de evanghelizare continuă a comunităților de creștini ca dimensiune esențială a pastorației și i-a îndemnat pe preoți să intensifice activitățile catehetice în scopul cunoașterii și trăirii învățăturilor credinței ortodoxe, în contextul unei societăți predispuse ideologic unui indiferentism religios și unui relativism moral. După acest moment introductiv, Părintele Arhiepiscop Irineu a purtat discuții pragmatice cu preoții responsabili de cateheză și cu preoții coordonatori ai centrelor cultural-catehetice.
În continuare, a fost prezentat Raportul de activitate al Biroului de cateheză parohială pe anul 2018 și au fost expuse câteva direcții de acțiune asumate pentru anii următori. Părintele inspector Cristian Rațiu a expus calendarul derulării Concursului Național Catehetic Hristos: sufletul satului meu, organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române. Mai departe, părintele conf. univ. dr. Dorin Opriș a susținut un atelier de lucru și discuții intitulat Abordări actuale în educația copiilor și a adolescenților, prin care au fost dezbătute aspecte practice din activitățile programului catehetic Hristos împărtășit copiilor, ale școlilor parohiale duminicale sau ale școlilor de vară.
În partea a doua a întâlnirii de lucru, doamna avocat Laura Bercu a realizat o prezentare a programului educativ Școala familiei și a atelierelor ce pot fi susținute, de către formatorii specializați în educația parentală bazată pe valorile autentice creștine, în cadrul centrelor cultural-catehetice din Eparhie. După aceasta, au fost propuse mai multe cicluri de cateheze ce pot fi ținute în biserică, în diferite perioade ale anului. S-a mai discutat despre colaborările în scop catehetic cu diferite asociații laice, despre activitatea APOR Alba și Mureș și despre promovarea grupurilor non-formale ale laicatului ortodox. În final, după o sesiune de sugestii, întrebări și răspunsuri, au fost propuse mai multe activități cu scop catehetic, după recomandările Ierarhului nostru.