Module tematice specifice familiei creștine, în parohia Târnăveni II

Sâmbătă, 23 martie 2019, începând cu ora 16.00, parohia Târnăveni II, reprezentată de părintele Alin Iernuţan, în parteneriat cu Asociaţia „Școala Familiei”, a demarat o serie de module tematice specifice familiei creştine, la Centrul „Victoria” din municipiul Târnăveni. Coordonatorul acestui atelier a fost doamna preoteasă Alina Mirică, ce a prezentat metoda prin care caracterul poate sa fie educat.

În expunerea domniei sale, a arătat că toți părinții doresc să ofere ceea ce este mai bun pentru proprii copii. Aceasta poate să însemne, de exemplu, copii mai puternici, mai deștepți și de succes (personal și profesional). Educația pentru caracter presupune „efortul deliberat făcut pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă, să le pese și să acționeze conform unor valori etice esențiale”. Atunci când ne gândim ce fel de caracter dorim să aibă copiii noștri, este evident că ne dorim să fie capabili să judece ce este bine și ce este rău, să le pese de ceea ce este bine și să facă ceea ce ei cred că este bine, în ciuda presiunii din afară sau a tentației din interior. Este esențial să putem să ne educăm copiii astfel încât deciziile lor să fie aceleași și când suntem, și când nu suntem cu ei, pentru că tot ceea ce rămâne atunci când copiii sunt nesupravegheați este caracterul.

Prin urmare, trebuie să implicăm copiii în activități care să le dezvolte gândirea critică față de chestiuni morale și etice, care să îi inspire să devină devotați acțiunilor morale și etice și să le ofere oportunități variate de a exersa aceste tipuri de comportamente dezirabile. Nu este suficient să impunem un set de reguli și un sistem de recompense și pedepse care au ca efect schimbări comportamentale temporare, de scurtă durată, ci acestea trebuie coroborate cu situații în care copilul dezvoltă și aplică gândirea critică astfel încât să putem vorbi despre o educație care are ca efect formarea unui caracter puternic ce nu poate fi schimbat, indiferent de tipul și intensitatea factorilor care exercită presiune asupra lor. Pe viitor, se vor desfăşura şi alte module de acest gen, următorul fiind pe data de 13 aprilie.

Pr. Alin Iernuţan

Share