Conferință duhovnicească, în parohia Râpa de Jos, protopopiatul Reghin

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, luni, 25 martie a.c., începând cu ora 17.00, în parohia Râpa de Jos, protopopiatul Reghin, a avut loc conferința duhovnicească intitulată „Urcușul spre Înviere”, susținută de părintele Ghelasie Țepeș, starețul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara. Evenimentul a debutat cu un cuvânt al părintelui paroh Dacian Oprea, organizatorul acestei întâlniri de suflet, care l-a descris pe părintele Ghelasie Țepeș prin următoarele cuvinte:

„Părintele Ghelasie Țepeș a fost în adolescență unul dintre ucenicii părintelui Arsenie Boca, a cărui personalitate l-a marcat pe viață pe duhovnicul care avea să ajungă mai târziu starețul Mănăstirii «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» din Sighișoara. Învățăturile primite de la «Sfântul Ardealului» i-au devenit etalon și model în tot ceea ce face. În ochii starețului, de un albastru infinit, poți citi o viețuire desăvârșită, har și frumuseți care depășesc sfera imaginației. Părintele stareț te impresionează prin înțelepciunea cu care vorbește de sensul existenței omului pe pământ și despre șansa întoarcerii la Dumnezeu a celor care s-au lepădat benevol de slava harului. Nu caută să placă oamenilor, ci lui Dumnezu; mustră spre îndreptare, nu să rănească; pofta și-o îndreaptă spre virtuți, nu către patimi; găsește desfătări în amărăciune, învață pe cei neștiutori și îi cheamă pe toți la ascultarea credinței”.

În cadrul conferinței, părintele Ghelasie a vorbit despre importanța postului și a rugăciunii ca pregătire pentru întâmpinarea Praznicului Învierii Domnului, despre Taina Spovedaniei – fără de care nu suntem plăcuți lui Dumnezeu –, dar și despre diverse teme duhovnicești care au fost brodate ca răspunsuri la întrebările celor prezenți. Tot cu ocazia acestui eveniment, a avut loc și întâlnirea tinerilor de pe Valea Mureșului Superior, reuniune care face parte din programul activităților pe anul 2019 a Centrului Catehetic „Sfântul Mucenic Pantelimon”, cu sediul în Bistra Mureșului. La conferință au luat parte un număr mare de clerici și credincioși din cuprinsul protopopiatului Reghin, precum și numeroase oficialități centrale și locale.

Pr. Dacian Oprea

Share