Părintele Petru Curșeu a trecut la Domnul

29 Martie 2019

Părintele Petru Curșeu s-a născut la data de 25 august 1949, în comuna Ocoliș, județul Alba, din părinții Ioan și Florentina. S-a căsătorit cu tânăra Maria, născută Chirica, originară din aceeași localitate, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu doi băieți, care le-au înnobilat numele prin performanțele profesionale ale fiecăruia, fiind profesori universitari la Universități de prestigiu din Belgia și Cluj-Napoca.

A absolvit cursurile Institutului Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu, în anul 1974, fiind hirotonit preot în data de 28 noiembrie 1974 pe seama parohiei Lunca Mureșului (protopopiatul Aiud) de către vrednicul Episcop Emilian Birdaș. A continuat perfecționarea profesională prin cursurile de îndrumare misionară și pastorală, din anii 1980 și 1987, în cadrul Institutului Teologic Ortodox de grad Universitar din București, precum și prin conferințele semestriale cu preoții din protopopiate, desfășurate în fiecare an. Părintele Petru s-a distins prin talentul oratoric, vocea plăcută și cultivată, prin simțul său conciliant, pragmatic și direct, susținut de o capacitate de sinteză și de iubire milostivă, cu toate că o parte a misiunii sacerdotale și-a desfășurat-o într-o epocă a incertitudinii, a terorii și a incriminării.

În prima parohie, o mare necesitate a fost zidirea unei biserici, a cărei piatră de temelie a fost pusă în primii ani de după Revoluția din 1989, edificarea locașului fiind continuară de către succesorul său. O misiune deosebită a realizat și în rândul credincioșilor din Lunca Mureșului, care au dovedit-o prin bunăcuviință, jertfelnicie și statornicie în credință. Din anul 1992, a fost transferat la parohia Ocna Mureș II (protopopiatul Aiud), unde a strâns în jurul său mai mulți dascăli, credincioși de toate vârstele și în special tineri, care l-au susținut în lucrările administrative, dintre care amintim: restaurarea picturii, reparațiile de la acoperișul bisericii sau împodobirea cu cele necesare pentru cult.

În anul 2007, părintele Petru Curșeu, pentru întreaga osteneală și râvnă de care a dat dovadă în activitatea pastoral-misionară, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. După peste 40 de ani de slujire sacerdotală, începând cu 1 august 2015, și-a încetat activitatea administrativă din cadrul parohiei, în vederea pensionării la limită de vârstă, însă a continuat să aducă mângâiere sufletească, har și binecuvântare peste credincioșii dreptslăvitori, slujind în ultimii ani ai vieții sale în parohia Ocoliș (protopopiatul Câmpeni) împreună cu părintele Florin Bărbușu, păstorul sufletesc al acestei comunități.

Joi, 28 martie 2019, părintele Petru Curșeu a trecut la cele veșnice, împăcat cu Dumnezeu și cu credincioșii pe care i-a păstorit cu multă dragoste și jertfelnicie. Slujba înmormântării va avea loc luni, 1 aprilie, în biserica din parohia Ocoliș (protopopiatul Câmpeni), și va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Domnul să îl pomenească întru Împărăția Sa și sufletul său bun să fie așezat cu sfinții.


Biografie realizată de
Pr. Eugen Moldovan


Share