În Duminica a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în biserica nouă a acestui așezământ monastic. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Gavriil Vărvăruc, Exarh al Mănăstirilor și Schiturilor din Eparhia Alba Iuliei. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Ovidiu Capătă Belean a fost hirotonit preot pe seama parohiei Mădăraș cu filiile Cuieșd și Pănet, protopopiatul Târgu-Mureș. Răspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie au fost oferite de Corul „Solemnis” al Bisericii „Delea Nouă – Calist” din București, condus de către dirijorul Victor Stoica.
De asemenea, tot în această zi, Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud a găzduit ultima parte a Simpozionului Național de Martirologie, ale cărui lucrări au fost deschise sâmbătă, 30 martie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Cu acest prilej, printre cei care au luat parte la Sfânta Liturghie s-au numărat Constantin (Tache) Rodas și Demostene Andronescu, foști deținuți ai temniței Aiudului. Ridicat în semn de aleasă cinstire a memoriei celor ce au mărturisit dreapta credință în Penitenciarul din Aiud, Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” din municipiu reprezintă, totodată, un loc al întâlnirii cu toți cei care, în timpul regimului comunist, s-au dovedit biruitori fervenți asupra chinurilor și asupririlor venite din partea prigonitorilor.
În cuvântul adresat numeroșilor credincioși și pelerini, Întâistătătorul Eparhiei noastre, făcând referire la asumarea crucii și la urmarea Mântuitorului, a evidențiat importanța și sublimul jertfei celor care au mărturisit dreapta credință: „De la cei închiși în timpul regimului comunist la Gherla, Aiud, Pitești, Jilava, învățăm că ai datoria să îți onorezi neamul prin tot ceea ce faci. De asemenea, învățăm că ești dator să respecți legile creștine pe care se întemeiază poporul nostru, de la formarea sa în mirificul spațiu de la Carpați și Dunăre. Convins de aceasta, genialul Petre Țuțea se ruga astfel: «Îți mulțumesc, Doamne, că mi-ai dat onoarea să sufăr pentru neamul meu». În aceste timpuri, când există o mare criză de modele autentice și edificatoare, mărturisitorii temnițelor comuniste reprezintă pentru noi veritabile paradigme de virtute creștină și etnică, pe care le putem privi cu încredere și venerație. Bine spunea Părintele Iustin Pârvu: «Au fost foarte mari luptători și eroi în închisorile noastre politice. Acolo s-a concentrat, la un moment dat, tot ceea ce avea mai bun nația aceasta»”.