Slujire arhierească în parohia Balomir, protopopiatul Sebeș

În Duminica a patra din Postul Sfintelor Paști, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, zi în care s-au citit pericopele evanghelice care prezintă vindecarea fiului lunatic și Fericirile, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Balomir, protopopiatul Sebeș.

În Duminica a patra din Postul Sfintelor Paști, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, zi în care s-au citit pericopele evanghelice care prezintă vindecarea fiului lunatic și Fericirile, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Balomir, protopopiatul Sebeș. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate.

Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Sunt unii care privesc la creștinătate ca la un ideal imposibil. Ei Îl concep pe Hristos-Domnul ca stând pe vârful unui munte înalt ca Everestul, de unde ne invită să urcăm spre El, luptându-ne singuri și făcând față tuturor ispitelor și adversităților acestei vieți deșarte și trecătoare. Nu este așa! Prin întruparea Sa în istorie, Dumnezeiescul Mântuitor vine să ne întâlnească pe noi ca păcătoși pe fuștelul cel mai de jos al scării desăvârșirii. Ne cheamă să ne ostenim și să urcăm împreună cu El spre capătul de sus al scării, unde vom contempla frumusețea dumnezeiască și vom gusta dulceața vieții eterne”.

La finalul slujbei, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă în activitatea pastoral-misionară, părintele paroh Nicolae Dan a fost hirotesit întru iconom, iar binefăcătorii și ostenitorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Arhipăstorului nostru Diplome de aleasă cinstire. De asemenea, după celebrarea Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noii capele mortuare din parohie, ridicată într-un interval de timp de mai puțin de un an.

Conform unei conscripții a episcopului unit Inochentie Micu Klein, în anul 1733, la Balomir, era menționată existența unui protopopiat aflat sub conducerea preotului greco-catolic Nicolae Pop, revenit ulterior la Ortodoxie. Acesta din urmă, dimpreună cu întreaga comunitate de credincioși de aici, s-a identificat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea ca fiind un apărător înflăcărat al credinței dreptslăvitoare a românilor ardeleni și un luptător stăruitor împotriva samavolniciei uniației din Transilvania.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Balomir a fost edificată între anii 1805-1848, pe locul unei foste bisericuțe din lemn și a sediului protopopesc din secolul XVIII. În anul 1974, s-au executat ample lucrări de înfrumusețare și reabilitare a locașului de cult, cea mai importantă fiind construcția unui pridvor în partea dinspre apus a bisericii. Locașul a fost împodobit cu haina picturii între anii 1998-2001, lucrarea fiind executată în tehnica tempera de către pictorul Mihai Minescu din Orăștie. Târnosirea bisericii a avut loc la data de 13 iulie 2002, în timpul păstoririi preotului Felician Zinca. Începând cu anul 2016, comunitatea credincioșilor din parohia Balomir se află sub oblăduirea părintelui Nicolae Dan.

Share