Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale, în protopopiatul Reghin

Marți, 16 aprilie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a continuat itinerariul pastoral efectuat în cuprinsul protopopiatului Reghin. La primele ore ale zilei, Arhipăstorul nostru a poposit în parohia „Înălțarea Domnului” din municipiul Reghin. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele protopop Valentin Vârva. În continuare, Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost prezent în parohia Reghin – „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, aflată sub oblăduirea părintelui Vasile Popeiu.

Mai departe, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în parohia Reghin-Iernuțeni. Comunitatea credincioșilor dreptslăvitori de aici este păstorită de părintele Claudiu Chiorean, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Ultima comunitate în mijlocul căreia a fost prezent în această zi Chiriarhul nostru este parohia Petelea. La Altarul bisericii parohiale de aici, cu hramul „Înălțarea Domnului”, slujește părintele Ionel Pușcaș. Într-o frumoasă și vie tradiție, Părintele Arhiepiscop Irineu îi cercetează cu regularitate pe clericii și credincioșii încredințați spre păstorire, vizitele canonice întreprinse de Ierarhul nostru constituind momente de bucurie sufletească atât pentru credincioși, cât și pentru păstorii acestora.

În cuvântul rostit cu prilejul vizitelor pastorale efectuate în satele din protopopiatul Reghin, Ierarhul nostru a spus: „Îi vizitez cu drag pe preoții parohi și pe credincioșii ortodocși din mediul rural, știind că satul românesc este spațiul unde se desfășoară viața omului care reușește să mențină încă o legătură strânsă cu dimensiunea sacră, veșnică, a existenței. Satul păstrează vie, îngemănată cu splendorile peisajului, comoara de nestemate folclorice și de tradiții străvechi, care se constituie astăzi într-o ghirlandă a moștenirii. Această moștenire străbună trebuie să o prețuim, cler și popor, deopotrivă, și să o transmitem curată urmașilor noștri, cu certitudinea că satul românesc nu va pieri. Oriunde s-ar afla în lume, fiii satelor noastre sunt încă nostalgici după omenie, după datinile și valorile perene ale neamului, care își au rădăcinile înfipte în satul natal, enciclopedia copilăriei noastre”.

Share