Expoziție de artă religioasă, în municipiul Târnăveni

Punctul culminant al Săptămânii Pătimirilor lui Hristos îl constituie, fără îndoială, momentul în care Domnul Cel răstignit a rostit cuvântul „Săvârșitu-s-a!” (In. 19, 30) și „și-a dat duhul”, moment marcat și de participarea naturii neînsuflețite prin cutremurul produs, care a despicat catapeteasma templului (Mt. 27, 50-51). Biserica marchează acest moment prin frumoasa alcătuire a slujbei Deniei Prohodului Domnului ce se săvârșește în Vinerea Mare.

În municipiul Târnăveni, Răstignirea a constituit tema principală a unei expoziții de artă organizată de Atelierul de Artă Plastică ,,A’96”, coordonat de artistul plastic Iuliu Moldovan. Vernisajul a avut loc în foaierul Casei de Cultură „Mihai Eminescu”, sâmbătă, 20 aprilie a.c., când în Biserica Apuseană a fost sărbătorită Sâmbăta Mare, iar în Biserica Ortodoxă, Sâmbăta lui Lazăr. Expoziția a fost realizată cu sprijinul Primăriei municipiului Târnăveni, la eveniment luând parte și domnul primar Nicolae Sorin Megheșan. Domnia sa a rostit un discurs de deschidere a manifestărilor culturale prilejuite de expoziție, felicitându-i cu acest prilej pe organizatori și expozanți, arătându-și deschiderea și pe viitor pentru sprijinirea oricărui act de cultură în urbea noastră.

A urmat un scurt concert de muzică susținut de cantautorul Florin Cucerzan, la chitară electronică, după care subsemnatul am primit cuvântul și am arătat că tema expoziției nu este Răstignirea de acum 2000 de ani, ci răstignirea contemporană, prin păcatele noastre, despre care afirmă și Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei, subliniind faptul că cei care cad din nou în păcat după ce au fost îndreptați „răstignesc loruși a doua oară pe Fiul lui Dumnezeu și-L fac de batjocură” (Evr. 6, 6). Și modelele pentru chipul lui Hristos încoronat cu spini nu sunt luate de domnul profesor Iuliu Moldovan nici din Tradiția Ortodoxă, nici din cea Catolică, ci din modelele de actori găsiți pe internet, care au jucat rolul lui Iisus în filme. Ideea răstignirii a doua oară prin faptele noastre a fost scoasă în evidență o dată în plus prin cântarea la sfârșitul cuvântului meu a pricesnei „Nu-i singur Iuda vinovat”.

În continuare, părintele Doru Velțan, preot greco-catolic, a făcut trimitere la faptul că arta modernă s-a îndepărtat de prototip, iar pentru Chipul lui Hristos, prototipul îl reprezintă mahrama Sfintei Veronica și Giulgiul din Torino. A mai luat cuvântul și domnul Petru Lechințan, scriitor și publicist, care a felicitat expozanții și a amintit de o altă operă renovată de domnul Iuliu Moldovan, „Rugă pentru România”, expusă în centrul parcului „Victoria” din Târnăveni. La sfârșitul discursului, dânsul a promis audienței că va face o cronică a evenimentului pe care o va publica în cotidianul mureșan „Cuvântul Liber”.

Apoi, au fost interpretate două piese la chitară de către domnișoara Cristina Ignat, după care a luat cuvântul părintele prof. dr. Aurel Hancu, preot greco-catolic pensionar, care a supus atenției o lucrare expusă de tânărul pictor Claudiu Moldovan, „Icoana Răstignirii cu Maica Domnului și Evanghelistul Ioan”, pe care a apreciat-o ca fiind sugestivă pentru raportarea noastră la Răstignirea Domnului Iisus. Spre final, domnul Ștefan Czijevska a recitat două poezii închinate pătimirilor lui Hristos, iar grupul vocal „RAM” ne-a încântat prin interpretarea a două piese religioase.

În final, domnul Iuliu Moldovan le-a mulțumit tuturor expozanților și colaboratorilor pentru aportul fiecăruia, fără a uita să aducă mulțumiri speciale soției sale pentru sprijin. Putem spune că a fost o încântare să luăm parte la acest eveniment cultural și am reținut promisiunea domnului Iuliu Moldovan că o astfel de manifestare culturală va mai fi organizată până cel târziu la sărbătoarea Nașterii Domnului. Mulțumim și felicităm și pe această cale pe expozanți și organizatori (Iuliu Moldovan, Mirel Matefi, Luciana Vulea, Valentina Vulea, Claudiu Moldovan, Iulian Moldovan, Andrei Porkolab și Alin Moga) și le urăm succes pe viitor în realizarea a noi opere de artă care să transmită, pe lângă frumusețe vizuală, și sentimente și trăiri religioase.

Pr. Ioan Velcherean

Share