Târnosirea altarului bisericii din parohia Albac, protopopiatul Câmpeni

În Duminica a II-a după Paști, zi în care s-a citit pericopa evanghelică ce prezintă încredințarea Sfântului Apostol Toma despre Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Albac, protopopiatul Câmpeni. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a altarului bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Credincioșii dreptslăvitori din această parohie sunt păstoriți de către părintele conf. univ. dr. Gavril Trifa.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul nostru, adresându-se celor prezenți, a spus: „Cerul și pământul, viața și moartea, omul și universul își găsesc rostul adevărat în realitatea Învierii lui Hristos. Datorită Paștilor, așteptăm sărbătoarea marii reîntâlniri când îi vom revedea pe toți cei ce au plecat înainte de noi din lumea aceasta. Datorită Paștilor, orizontul este strălucitor. Datorită Paștilor, Hristos trăiește și noi vom trăi. De aceea, suntem răspunzători de felul în care viețuim pe acest pământ. Viața aceasta nu poate fi înțeleasă ca o ușuratică și agreabilă strecurare printre ani și zile, ci ca o misiune de îndeplinit, ca o datorie de restituit Celui ce pentru noi a murit și a înviat. Așadar, cuvine-se să ne ferim de păcat, să perseverăm în bine, lucrând virtuțile și țintind spre patria de sus. În această privință, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă, zicând: «Dacă ați înviat împreună cu Hristos, căutați cele de sus, unde locuiește Hristos, șezând de-a dreapta lui Dumnezeu»”.

La finalul slujbei, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Irineu a acordat Ordinul „Credință și Unire” doamnei Mirela Mănescu Felea, cunoscută interpretă de folclor, în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga activitatea depusă în promovarea valorilor autentice ale culturii naționale de pe meleagurile bătrânului Ardeal. În continuare, după Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de binecuvântare a Așezământului „Biserica - Altarul lui Horea”, edificiu construit pe locul bisericii ridicate de către conducătorul Răscoalei de la 1784, locaș aflat în prezent în orașul Băile Olănești. Așezământul adăpostește Sfânta Masă a vechii biserici, clopotul lui Horea, precum și alte odoare bisericești.

Share