6 Mai 2019
Duminică, 5 mai 2019, în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Cricău, protopopiatul Alba Iulia, a avut loc lansarea cărții intitulată „Din vremuri apuse. Memorii”. Această apariție reprezintă o ediție anastatică după cea din 1915 a autoarei Iudita Secula (născută Truța), fiica preotului Petru Truța, preot al credincioșilor dreptslăvitori din Cricău între anii 1839-1875. Autoarea prezintă cu multă sensibilitate și talent literar participarea tatălui său, preotul Petru Truța, și a locuitorilor din Cricău la evenimentele Revoluției de la 1848-1849.
Volumul a apărut la Editura Centrului de Cultură „Augustin Bena”, din inițiativa domnului economist Ioan Lupșan și cu sprijinul financiar al Centrului de Cultură „Augustin Bena” și al Asociației „Dacii din cetate” din Cricău. Ediția a fost prefațată de către doamna conf. univ. dr. Diana Câmpan, cadru didactic al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La final, ediția a fost completată cu câteva documente referitoare la autoarea cărții și la preotul Petru Truța, păstrate la Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, în fondul Parohiei Ortodoxe Cricău, la Biblioteca Centrală Universitară din Iași și din Cluj-Napoca.
Evenimentul a fost deschis printr-un cuvânt de bun venit al părintelui paroh Petru Medruț care a subliniat importanța omagierii autoarei Iudita Secula și a preotului Petru Truța, ctitorul bisericii din Cricău, de la ridicarea căreia se împlinesc anul acesta 180 de ani. În continuare, evenimentul a fost moderat de către doamna Felicia Colda din cadrul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” din Alba Iulia, care a adus în atenția publicului câteva fragmente sugestive ale autoarei despre satul și locuitorii din Cricău la anul 1848.
După acest moment, au luat cuvântul reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea evenimentului, precum și invitații speciali: domnul Emil Lupșan, primarul comunei Cricău, domnul Alexandru Pal, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, domnul Marius-Nicolae Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, și domnul economist Ioan Lupșan, în calitate de îngrijitor al ediției și de reprezentant al Asociației „Dacii din cetate” din Cricău.
Părintele Cosmin Bufnea, preot în cadrul parohiei Cricău, a prezentat câteva date importante din biografia preotului Petru Truța și a autoarei cărții, doamna Iudita Secula. Preotul Petru Truța reprezintă sursa de inspirație și de informare a autoarei, este povestitorul din spatele povestitoarei, este icoana eroului iubitor de familie, de credință și de neam. Participant activ la Revoluția de la 1848-1849, preotul Petru Truța este nevoit să-și ascundă familia frumoasă și numeroasă din fața soldaților maghiari în pădurile din zona Zlatnei și de la Piatra Craivii. În prag de iarnă, din pricina mizeriei și a condițiilor improprii de trai, familia preotului pierde pe rând trei copilași care se îmbolnăvesc și mor. Acestea sunt paginile cele mai dramatice și cele mai tulburătoare ale cărții.
Rememorând anii Revoluției de la 1848-1849, autoarea Iudita Secula ne îndeamnă să fim patrioți, respectiv să cinstim memoria părinților și a strămoșilor noștri: „Tinerime română! Părinții și moșii voștri v-au dat exemple cum trebuie să vă iubiți neamul, patria și familia. Luptele lor fie-vă un înălțător exemplu”. În continuare, a luat cuvântul domnul Dragoș Ursu de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, care a prezentat contextul istoric al Revoluției din 1848 în Transilvania. La final, părintele Doru Gheaja din Alba Iulia și părintele Cătălin Dumitrean din Sibiu au interpretat o suită emoționantă de pricesne și cântece patriotice.
Pr. Cosmin Bufnea