Anul 2019 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul omagial al satului românesc (al preoților, dascălilor și primarilor gospodari). În acest context, joi, 16 mai 2019, începând cu ora 16.00, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în parohia Lunca Mureșului, protopopiatul Aiud, a avut loc spectacolul intitulat Tradiție și spiritualitate în satul românesc. Evenimentul a fost organizat de către Școala Gimnazială „Simion Lazăr” din Lunca Mureșului, Parohia Ortodoxă „Izvorul Tămăduirii” din Lunca Mureșului și Cercul profesorilor de Religie, zona Aiud – Ocna Mureș, prin grija doamnei director Floarea Sărmașiu, a părintelui paroh Petre Sărmașiu și a doamnei profesor Alina Tocănel, responsabil al Cercului profesorilor de Religie, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Protopopiatul Ortodox Român Aiud, Primăria și Consiliul Local Lunca Mureșului, Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea I, Ansamblul „Dor de sat” Unirea și Asociația „Tradiții Luncamureșene”.
Această manifestare culturală de excepţie a adus în prim-plan satul românesc, văzut ca o continuitate a vieţii, cu toate tradiţiile şi valorile lui, moştenite de la generaţiile trecute şi transmise pe mai departe prin parteneriatul Școală – Biserică – Comunitate, care stă la baza organizării și dezvoltării oricărei societăți, fiind evidențiată astfel cooperarea intensă dintre preot, dascăli, autorități locale şi alţi intelectuali, factori de responsabilitate pentru viaţa comunităţilor rurale de astăzi și dintotdeauna.
De asemenea, în cadrul acestui eveniment, au urcat pe scenă: Corul Bisericii Ortodoxe „Izvorul Tămăduirii” din Lunca Mureșului, Ansamblul „Dor de sat” Unirea, elevii claselor primare de la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud, Ansamblul „Tradiții Luncamureșene”, precum şi tinerele Paula Chirică și Măriuca Georgiu, care au prezentat un moment dintr-un vechi obicei de nuntă: Strigătura găinii. După prezentarea programului artistic, au luat cuvântul, evocând satul românesc, părintele Nicolae Bolea, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba, părintele Ioan Bogdan, protopop al Aiudului, doamna Inspector Delia Gheorghiță și doamna Edit Susana Czegedi, Primarul comunei Lunca Mureșului. Spectacolul a fost prezentat de domnișoara drd. Andreea Maria Sărmașiu, cadru didactic asociat al Departamentului de Limbi Moderne Aplicate din Cluj-Napoca. La final, doamna director Floarea Sărmășiu a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în reușita acestui eveniment. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească la care au participat toți cei prezenți. Mulțumiri și felicitări tuturor pentru participare, susținere, implicare și dăruire!
Pr. protopop Ioan Bogdan
Prof. Alina Tocănel