Grupe catehetice din Eparhia Alba Iuliei, premiate la Palatul Patriarhiei

23 Mai 2019

În perioada 20-22 mai a.c., la Palatul Patriarhiei, au avut loc o serie de evenimente prilejuite de hramul istoric al Catedralei Patriarhale (Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena). A devenit o tradiție ca, la acest praznic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să-i premieze pe cei care au obținut rezultate excepționale în cadrul celor trei Concursuri naționale desfășurate pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române: Hristos - sufletul satului meu, Icoana ortodoxă - lumina credinței și Tradiţie şi spiritualitate în satul românesc.

Arhiepiscopia Alba Iuliei a fost reprezentată la aceste evenimente de doamna preoteasă Claudia Maria Crișan și eleva Ana-Maria Sofia Sfrîncean, din cadrul parohiei Band, protopopiatul Târgu-Mureș, și de părintele Liviu Ilie și tânăra Ruxandra Ilie, din parohia Săliștea, protopopiatul Sebeș. Grupele catehetice ale celor două parohii s-au clasat pe locul I la nivel eparhial, excelând în toate cele trei secțiuni ale Concursului Național Catehetic Hristos - sufletul satului meu. De-a lungul timpului, cooperarea dintre Biserică şi Şcoală a adus o contribuţie majoră la promovarea educaţiei copiilor şi a tinerilor. Prin aceste concursuri, se urmărește stimularea creativității, a încrederii în capacitățile personale ale participanților, a lucrului în echipă, precum și dobândirea unei atitudini favorabile față de Școală şi față de Biserică.

Secțiunea Cruce procesională de lemn a Concursului Icoana ortodoxă - lumina credinței a fost câștigată de domnul Poenariu Florin, descendent al familiei vestiților iconari de la Laz, care, începând din secolul al XVIII-lea, într-o succesiune neîntreruptă, au împodobit bisericile și casele creștinilor cu icoane de o înaltă ținută artistică. Prin strădania sa, pictorul Florin Poenariu reînvie și transpune în modernitate duhul vechilor icoane, păstrând activă școala de pictură de pe Valea Sebeșului. Operele sale, caracterizate printr-o cromatică deosebit de caldă ce amintește de miniaturile manuscriselor din epoca medievală românească, oferă privitorului combinația ideală de talent nativ, atașament față de tradiția multiseculară și transfer de renume între generații. Lucrările prezentate la Palatul Patriarhiei vor fi expuse la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, în perioada iunie-iulie 2019.

Pr. Cristian Rațiu


Share