Târnosirea bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Reghin

În Duminica a V-a după Paști, zi în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă convorbirea Mântuitorului Hristos cu femeia samarineancă, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor reghineni. Ierarhul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Reghin, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Antoniu Rusu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Băița, protopopiatul Reghin.

În cuvântul de învățătură adresat numeroșilor credincioși prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „În noi, există de la creație o sete interioară. Dorim să cunoaștem de ce a fost creată lumea, cine suntem, care este scopul nostru în viață sau ce ne așteaptă dincolo de moarte. Dacă la toate aceste întrebări și căutări nu ni se răspunde, atunci setea noastră interioară crește dureros, ca și setea fizică reală, și cauzează o neliniște înspăimântătoare care există în lumea de astăzi. Omul, această ființă cu slăbiciuni, este așa de mare, încât tot universul acesta imens nu poate satisface setea din el; numai Dumnezeu este singurul care poate face aceasta. De aceea, Fericitul Augustin exclama: «Ne-ai făcut după Tine, Doamne, și neliniștită este inima noastră până ce nu se va odihni întru Tine»”.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru întreaga osteneală și râvnă de care a dat dovadă în activitatea pastorală, părintele paroh Alin-Lucian Șut a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, părintele Albin-Dorin Toderic, preot al parohiei Reghin „Sfinții Împărați Constantin și Elena” între anii 2001-2016, a primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplomă de vrednicie. Totodată, în semn de apreciere pentru sprijinul acordat pe parcursul timpului pentru edificarea și înfrumusețarea bisericii, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Arhipăstorului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Parohia Reghin „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost înființată în anul 2001, la cererea credincioșilor din cartierul Unirii al municipiului. În anul 2002, a fost așezată piatra de temelie a noului locaș de cult, urmând ca între anii 2004-2011 să aibă loc lucrările de edificare a noii biserici. Pe parcursul anilor 2013-2018, locașul de închinare a fost împodobit cu haina picturii, lucrarea fiind executată de către pictorul Constantin Miron. Începând cu luna octombrie a anului 2016, comunitatea credincioșilor din această parohie este păstorită de către părintele Alin-Lucian Șut.

Share