Resfințirea bisericii din parohia Heria, protopopiatul Aiud

În Duminica a VI-a după Praznicul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Heria, protopopiatul Aiud. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Alin Șular.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „După cum Dumnezeu a ales un popor, pe israeliți, ca să fie lumină spre descoperire neamurilor, tot așa ne-a ales pe noi creștinii să fim lumini lumii necredincioase. Cum să strălucim pentru Hristos? Fericitul Augustin spune: «Un duh iubitor pune pe altul pe foc». Dacă noi trăim virtuos, urmându-L pe Hristos, vom deveni sfeșnice aprinse pe calea vieții, încât vom duce nu numai lumina, ci și ajutorul și vindecarea noastră celor ale căror vieți le atingem”.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru întreaga osteneală și râvnă de care a dat dovadă în activitatea administrativă și pastorală, părintele paroh Alin Șular a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Heria datează din anul 1943, locașul de cult fiind inițial Casă comunală. Astfel, datorită vitregiilor vremii, clădirea a fost restaurată capital, urmând ca în anul 1983 să primească înfățișarea pe care o are astăzi. Între anii 1994-1997, biserica a primit haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Ioan Jucan. În prezența unui număr mare de clerici și credincioși din împrejurimi, biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost sfințită în anul 1998. De asemenea, începând cu anul 2014, în timpul păstoririi părintelui Alin Șular, au fost executate ample lucrări de renovare și înfrumusețare a locașului de închinare.

Share