4 Iunie 2019
Marți, 4 iunie 2019, în contextul Zilei Internaționale a Copilului (1 iunie), Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul celor peste o mie de copii ocrotiți în centrele sociale din județele Alba și Mureș. Astfel, într-o frumoasă tradiție, Eparhia Alba Iuliei și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au organizat un moment cu totul deosebit, dedicat copiilor din cadrul tuturor așezămintelor sociale și centrelor educaționale. Evenimentul, ajuns în acest an la cea de-a XIII-a ediție, s-a desfășurat sub genericul „Ziua Copilului - Ziua Speranţei”.
În debutul evenimentului, de la ora 10.00, la Catedrala Reîntregirii, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de Te-Deum, în prezența copiilor și a coordonatorilor centrelor sociale și educaționale de pe raza Arhiepiscopiei Alba Iuliei. La finalul momentului de rugăciune, Chiriarhul nostru a rostit un vibrant cuvânt de învățătură în care subliniat importanța virtuții teologice a nădejdii, reliefând faptul că speranța constituie imboldul tuturor întreprinderilor noastre. În finalul cuvântului pe care l-a rostit, adresându-se copiilor și tinerilor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a spus:
În anii care au urmat potopului universal, Noe trebuie să fi simţit o extraordinară încredere şi siguranţă, ori de câte ori a văzut un curcubeu pe cer. Acesta era un semn de aducere aminte a legământului făcut de către Dumnezeu cu Noe, un semn că Dumnezeu Îşi ţine promisiunile Sale. Oricare ar fi asperităţile noastre, să ne ridicăm privirea către superbul curcubeu arcuit peste cerul plumburiu din faţa noastră, nădăjduind în ajutorul totdeauna abundent al Celui Preaînalt Care a promis: „Nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi” (Ios. 1, 5). Aşadar, dragi copii şi tineri, dacă aveţi speranţa în suflet, puteţi înainta frumos spre viitor, rezistând adversităţilor şi dovedind elan dinamic în atingerea obiectivelor sau ţintelor propuse.
În continuare, de la ora 11.00, copiii au coborât în latura de vest a Șanțurilor Cetății Alba Carolina, situată în fața Catedralei arhiepiscopale, unde a avut loc spectacolul intitulat „Dansul speranței”. De asemenea, de la ora 11.45, în Aula „Sfântul Simion Ștefan” din incinta Centrului eparhial, a avut loc o masă rotundă cu subiectul „Sustenabilitatea modelelor dezvoltate: între voință și putință”. Această manifestare a marcat încheierea proiectului „Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”, finanțat de Guvernul Elvețian. La eveniment a luat parte domnul Roland Pyton, Directorul Biroului de Cooperare elvețiană pentru Româna și Bulgaria, părintele Ciprian Ioniță, Consilier Patriarhal, dar și reprezentanți ai Fundației HEKS România, ai Fundației FAER Reghin și ai autorităților publice județene și locale.
De asemenea, începând cu ora 12.30, la Restaurantul Pavilion (Hotel Allegria) din Alba Iulia s-a desfășurat evenimentul festiv cu titlul „Carnavalul copilăriei”. În cadrul acestuia, tinerii au dansat alături de animatorii deghizați în personaje din desene animate și au asistat la un spectacol muzical susținut de copiii de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia. La final, fiecare copil a primit din partea organizatorilor câte un cadou.