Expoziție de icoane pictate pe sticlă, la Aiud

Miercuri, 5 iunie a.c., cu ocazia Zilei Învățătorului, protopopiatul Aiud a găzduit o întâlnire de suflet la care au luat parte elevi ai Școlii Gimnaziale „Axente Sever” din municipiul Aiud. În cadrul evenimentului, s-a derulat o expoziție de icoane pictate pe sticlă, opere ale elevilor clasei a IV-a din cadrul unității de învățământ. La această acțiune, tinerii învățăcei au fost însoțiți de către un colectiv de profesori și învățători, dimpreună cu artistul aiudean Alexandru Iuga.

În săptămâna precedentă acestei expoziții, la inițiativa domnișoarei prof. Casandra Ioan și a doamnei înv. Rodica Petruțiu, domnul Alexandru Iuga i-a invitat pe copii să experimenteze arta picturii de icoane pe sticlă. Elevii au fost extrem de încântați de această activitate inedită pentru ei, până acum fiind obișnuiți să picteze doar pe hârtie. Astfel, entuziasmul copiilor i-a cuprins pe toți și, în aproximativ patru ore, aceștia au finalizat prima lor icoană pictată pe sticlă. Tematica aleasă a fost Maica Domnului cu Pruncul Iisus. De asemenea, copiilor le-a fost explicată importanța și semnificația icoanei în viața creștinului de toate vârstele de către părintele Ioan Bogdan, protopop al Aiudului. În continuare, părintele protopop și părintele Angel Mihai Ciurtin (preot în cadrul parohiei Aiud II) au oficiat slujba de sfințire a icoanelor.

La final, artistul Alexandru Iuga, dimpreună cu profesorii prezenți, i-a felicitat pe elevi pentru munca depusă, iar aceștia, la rândul lor, și-au exprimat dorința de a repeta experiența. Drept urmare, s-au pus bazele unei colaborări cu parohia Aiud II care va pune la dispoziția copiilor pe parcursul vacanței de vară spațiul amenajat de la subsolul bisericii, precum și materialele necesare pentru desfășurarea acestei activități. Nădăjduim că, într-o lume tot mai lipsită de sensul sacralității, pictura icoanei pe sticlă – această îmbinare dintre artă și spiritualitate – să adune cât mai multe tinere talente în tinda bisericii, sub ocrotirea Maicii Domnului.

Pr. Angel Mihai Ciurtin

Share