Slujbă de pomenire pentru preotul profesor Ilie Moldovan, în parohia Albești

8 Iunie 2019

Sâmbătă, 8 iunie 2019, zi în care Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Mucenici Nicandru și Marcian, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Albești, protopopiatul Sighișoara. Începând cu ora 13.00, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba parastasului şi a binecuvântării crucii mormântului vrednicului de pomenire preot profesor Ilie Moldovan, originar din localitatea Albești, și a soției sale Iuliana. Trupul neînsuflețit al ilustrului teolog trecut la cele veșnice în urmă cu șapte ani este depus în vecinătatea bisericii parohiale din localitate, spre nădejdea învierii și a vieții veșnice. La final, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt despre vrednicul de pomenire părinte Ilie Moldovan, evocând trăsăturile predominante ale profilului său spiritual și academic.

Preotul profesor Ilie Moldovan s-a născut la data de 18 mai 1928 în localitatea Albești, județul Mureș. Între anii 1950-1952, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, urmând ca în perioada 1954-1955 să continue studiile la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. Între anii 1983-1998, a fost profesor titular al catedrei de Teologie Morală din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, identificându-se întru totul cu disciplina pe care a predat-o cu atâta dragoste studenților teologi.

Pentru o scurtă perioadă, preotul Ilie Moldovan a fost profesor de Teologie Morală și în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În semn de aleasă recunoștință pentru activitatea desfășurată pe parcursul anilor, în anul 2007, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Cetatea Marii Uniri i-a acordat ilustrului teolog titlul academic de Doctor Honoris Causa. În data de 9 februarie 2012, la vârsta de 84 de ani, preotul profesor Ilie Moldovan a trecut la Domnul, rămânând în conștiința celor care l-au cunoscut ca fiind un dascăl cu o vocație exemplară și un cleric devotat slujirii Bisericii lui Hristos.


Share