Conferință preoțească dedicată satului tradițional românesc, în protopopiatul Alba Iulia

21 Iunie 2019
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, joi, 21 iunie 2019, în protopopiatul Alba Iulia, a avut loc conferința pastoral-misionară de primăvară a preoților, cu tema: „Paradigme spirituale și pastorale în satul românesc. Tradiție și actualitate”. Conferința a avut loc într-un cadru inedit, la umbra unui tei secular din curtea bisericii monument istoric de secol XVI, din Ampoița. A fost pentru prima dată când un asemenea evenimet s-a desfășurat „extra urbis”. Organizatorii au dorit ca tratarea unei teme referitoare la satul românesc să se desfășoare acolo unde era cel mai propice, în vatra unui sat, și au ales parohia Ampoița, care este foarte aproape de Alba Iulia, dar pe teritoriul căreia se mai pastrază încă bine înfipte rădăcinile și legăturile cu satul de odinioară.

Lucrările conferinței, desfășurate sub auspiciile Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi ale Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti, la care au participat preoții de parohii, dar și stareții, starețele și duhovnicii mănăstirilor din protopopiatul Alba Iulia, au debutat de la ora 9.30 cu Slujba de Te-Deum, care a fost oficiată în altarul de vară, iar apoi de la ora 10.00, doi conferențiari, preoții Andrei Bitanu de la parohia Benic și Teodor Moga de la parohia Întregalde I, au dezvoltat tema propusă, axându-se pe un aspect foarte important: eclesiologia rugăciunii și a comuniunii satului, al cărei flacără riscă să se stingă în societatea post-modernă, și ca modele pentru noi, păstorii contemporani, au brodat tema cu experiențe ale înaintașilor sacerdoți, din parohiile lor. După expunerea temei de către cei doi conferențiari, participanții au interacționat, completând cu idei importante tema conferinței sau împărtășind experiențe persoanale.

Delegații Părintelui Arhiepiscop Irineu la acest eveniment au fost părinții consilieri eparhiali Oliviu Botoi și Nicolae Călin Ignat (fiu al satului Ampoița), alături de care s-a aflat protopopul de Alba Iulia, părintele Teofil Slevaș. La finalul evenimentului, o parte dintre membrii grupului de promovare a tradițiilor și culturii populare locale, Ampoiceana, rapsodul popular local Traian Zbutea, care a fost desemnat de către juriul Festivalului-concurs de tradiții „Cultură pentru cultură” de la Negrileasa, rapsodul județului Alba pentru anul 2019, precum și interpreta de muzică populară Floricica Moga (fiică a satului), au prezentat un scurt recital cu creații populare locale păstrate cu strășnicie de la stămoși, care formează patrimoniul imaterial al satului Ampoița. După evenimentul din incinta ansamblului monument istoric al bisericii satului, oaspeții participanți la conferință au continuat dezbaterile la o agapă frățească ce a avut loc la căminul cultural, cu sprijinul Primăriei comunei Meteș și al unor „oameni de bine” din Ampoița.

Pr. Tudor Man


Share