Momente de bucurie duhovnicească pentru credincioșii din parohiile Luduș II și Luduș V

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, sâmbătă, 29 iunie, și duminică, 30 iunie a.c., biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș își va serba hramul. Astfel, în ziua de 29 iunie 2019, când Biserica noastră îi prăznuiește pe Sfinții Apostolii Petru și Pavel, în locașul de cult al parohiilor Luduș II și Luduș V, după oficierea Sfintei Liturghii, va avea loc slujba parastasului pentru toți preoții care au slujit la Sfântul Altar și care au trecut la Domnul: preotul Arhimon Ludaşi, preotul Filon Boeriu, preotul Ioan Graur, preotul Ioan Boeriu, preotul Filon Orban, preotul Ioan Boeriu, preotul Nicolae Solomon, preotul Vasile Suciu, preotul Enea Pop Bota, preotul Ioan Oltean, preotul Bogdan Naşcu, preotul Vasile Samoilă, preotul Ioan Orăşean și preotul Eugen Chirilă Părău.

Sărbătoarea va continua duminică, 30 iunie a.c., cu oficierea Sfintei Liturghii. În continuare, se va desfășura un recital de muzică sacră și patriotică susținut de părintele Ioan Marin, iar mai apoi va avea loc agapa frățească, toate acestea fiind susținute prin purtarea de grijă a părintelui protopop Lucian Voșloban, a părintelui paroh Constantin Savu, precum și a Consiliilor parohiale.

*

Scurt istoric al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din parohia Luduş II a fost zidită în perioada 1892-1893. Acest locaș de cult a fost ridicat pe locul unei biserici de lemn care a ars în anul 1863. Edificiul este zidit din cărămidă, în stil baroc vienez, obişnuit în Ardeal. Bolta este dreaptă, din lemn, peste care este aşezată cărămidă şi e acoperită cu tablă zincată. Turnul este de asemenea din cărămidă şi acoperit cu tablă zincată.

În anul 1931, biserica a fost pictată în tehnica tempera de către pictorul Francisc H. Herczeg din Târgu-Mureş, lucrare de la care s-au mai păstrat patru tablouri murale mari în naosul bisericii: Naşterea şi Răstignirea Mântuitorului, iar în altar: Învierea şi Înălţarea Domnului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un proiectil de tun a lovit biserica, distrugând bolta și pictura murală, cu excepţia celor patru picturi amintite mai sus, şi cauzând avarii la mobilier şi iconostas.

Catapeteasma este din lemn de brad, sculptată, iar icoanele sunt pictate pe lemn de către pictorul Vasile Niţulescu în anul 1999, iniţial icoanele fiind realizate în ulei de către pictorul Antoniu W. Zeiler din Viena în anul 1910. Acest iconostas a fost deteriorat în urma exploziei amintite mai sus, iar icoanele de pe el au fost restaurate în 1956 de către pictorul Coriolan Munteanu din Cluj. În perioada 1982-1999, se fac împrejmuirile cu gard din beton, se face reparaţia interioară şi exterioară a bisericii între anii 1995-1999, se repictează biserica de către pictorul Vasile Niţulescu din Braşov, inclusiv iconostasul.

De asemenea, în imediata apropiere a bisericii, în anul 1840, se înfiinţează Şcoala Confesională, susţinută de parohia ortodoxă şi de cea greco-catolică. După înfiinţarea şcolii de stat, în anul 1926, clădirea şcolii confesionale a fost transformată în casă parohială, unde în prezent se află sediul Protopopiatului Ortodox Român Luduş. Totodată, o amprentă importantă asupra bisericii a avut-o părintele protopop Iuliu Bacali, care şi-a dovedit pe deplin autoritatea, cooperarea, coordonarea duhovnicească şi efortul conjugat în transformarea sentimentului religios moştenit în adevărate trăiri creştine. Este de menționat faptul că părintele protopop Iuliu Bacali a asigurat stabilitate şi echilibru în perioada de tranziție imediat următoare Revoluției din decembrie 1989.

Pr. protopop Lucian Voșloban

Share