Binecuvântarea bisericii din filia Vinţa, parohia Valea Şesii, protopopiatul Câmpeni

Mâine, 25 mai, în a VI-a duminică după Paşti numită a „Orbului din naştere”, Biserica Ortodoxă face pomenire de A treia aflare a cinstitului cap al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada Penticostarului, în mijlocul credincioşilor din filia Vinţa, parohia Valea Şesii, protopopiatul Câmpeni. Arhipăstorul nostru va oficia slujba de binecuvântare a bisericii din localitate, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură. Slujitor la altarul acestui sfânt locaş este părintele Gheorghe Alb.

Despre istoricul bisericii şi despre prezenţa ierarhului la Vinţa ne-a vorbit părintele paroh:

„Biserica de la Vinţa este filie a Parohiei Valea Şesii, înfiinţată în anul 2008. Biserica datează de la începutul secolului al XVIII-lea. Este o biserică destul de mare, din piatră, cu ziduri groase de cca. 80-100 cm. Bolta bisericii este confecţionată din lemn. La proscomidiar există o inscripţie în chirilică a anului 1821. În acel an a fost înfrumuseţată cu pictură de către pictorul Stan Gheorghe din Lupşa.

Înainte de începutul secolului al XVIII-lea a fost o altă biserică de lemn care în decursul vremurilor a fost demontată şi dusă la Mogoş, în Valea Barnii. În biserica de piatră există câteva scene de pictură deosebite: Jertfa lui Avraam şi profeţii Vechiului Testament.

Prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu ne aduce o mare bucurie şi înălţare sufletească. Moţii de pe Valea Arieşului şi de prin împrejurimi vor fi prezenţi şi vor duce la casele lor dragostea şi îndemnurile Înaltpreasfinţiei sale. Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat şi ne-a binecuvântat lucrul mâinilor noastre şi am finalizat lucrările de restaurare a bisericii noastre. Dumnezeu să ne ajute.”

Share