Resfințirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Cricău, protopopiatul Alba Iulia

25 August 2019

În Duminica a X-a după Rusalii, zi în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă minunea vindecării lunaticului de către Mântuitorul Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Cricău, protopopiatul Alba Iulia. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Credința în Dumnezeu ne este folositoare și este absolut necesară creștinului. De ea depinde nu numai fericirea vieții viitoare, ci și bunăstarea vieții de acum; depinde nu numai binele fiecăruia dintre noi, ci și prosperitatea societății noastre contemporane. Credința în Dumnezeu ne eliberează de obsesii, resentimente și temeri, astfel încât existența noastră pământească devine agreabilă, plină de sens și perspectivă. Omul credincios dobândește o sensibilitate delicată pentru tot ce este bun și frumos, nobil și sfânt”.

Începând cu anul 1994, preot al parohiei Cricău este părintele Petru Medruț. Din anul 2002, lângă sfinția sa a fost numit ca slujitor părintele Cosmin Bufnea, directorul Bibliotecii Arhiepiscopiei și a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. La finalul Sfintei Liturghii, pentru întreaga osteneală și râvnă de care au dat dovadă în activitatea administrativă și pastorală pe parcursul anilor de slujire, preoții Petru Medruț și Cosmin Bufnea au fost hirotesiți întru iconom-stavrofor. De asemenea, binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Arhipăstorului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Parohia Cricău deține în administrare două locașuri de închinare, ambele avându-l ca ocrotitor Sfântul Ierarh Nicolae. Prima biserică edificată este cea cunoscută sub denumirea de biserica „din Deal”, ridicată în anul 1839. Cea de-a doua, biserica „din Vale”, a fost construită în anul 1910, urmând să fie târnosită la data de 18 mai 1978 de către Episcopul Emilian Birdaș. Începând cu anul 2007, biserica „din Vale” a intrat într-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, toate lucrările culminând cu slujba de resfințire oficiată de către Ierarhul nostru, Părintele Arhiepiscop Irineu, în data de 25 august 2019.


Share