Târnosirea bisericii din parohia Ungurei, protopopiatul Sebeș

29 Septembrie 2019

În Duminica a XIX-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Ungurei, protopopiatul Sebeș.

În Duminica a XIX-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Ungurei, protopopiatul Sebeș. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. La finalul slujbei, pentru râvna și osteneala de care a dat dovadă în activitatea administrativ-pastorală, părintele Vasile Dănilă, păstor al credincioșilor din parohia Ungurei începând cu anul 2016, a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii sfintei biserici au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Irineu, adresându-se celor prezenți, a spus: „Iertarea este un act de curaj spiritual, un act de înfrângere a mândriei, a mâniei și a pornirilor pătimașe din noi. De aceea, este bine să ne iertăm unii pe alții, când am ajuns la ură sau vrăjmășie din pricina unor lucruri mărunte. Iertându-ne, vom putea rosti cu o conștiință curată cuvintele: «Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri». Iertând, rugăciunile noastre vor fi primite de către Dumnezeu, jertfa adusă la Altar va fi primită și vom putea să ne împărtășim fără de osândă cu trupul și cu sângele lui Hristos. Să urmăm, așadar, îndemnul Sfântului Apostol Pavel: «Fiți buni între voi și milostivi, iertându-vă unii altora, după cum și Dumnezeu v-a iertat vouă, întru Hristos»”.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Ungurei datează din anul 1898, fiind edificată din piatră și chirpici. În anul 1931, a fost construit turnul locașului de închinare, acesta fiind ridicat din cărămidă și acoperit cu tablă. Începând cu anul 2016, au fost executate numeroase lucrări de reabilitare și înfrumusețare a bisericii, fiind înlocuit acoperișul și mobilierul din interiorul locașului de cult. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare cultului divin, fiind pregătită pentru târnosire.

Share