Vizită arhierească la Aşezământul social „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanț, protopopiatul Alba Iulia

Marți, 1 octombrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Așezământul social „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanț, protopopiatul Alba Iulia. Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, Ierarhul nostru, însoțit de părintele Nicolae Ignat, Consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la acest așezământ social. Fiind prezent în mijlocul vârstnicilor ocrotiți aici, Părintele Arhiepiscop Irineu le-a adresat beneficiarilor cuvinte de folos și sfaturi duhovnicești, după care le-a oferit numeroase daruri și iconițe. Așezământul social „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanț este coordonat de către preoții Mihai Țârău și Ioan Țârău.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „Bătrânii reprezintă pentru noi un adevărat patrimoniu național, fiindcă de la ei am învățat și încă învățăm evlavia, înțelepciunea, simțul măsurii și omenia românească. Prezența lor printre noi constituie un factor de echilibru spiritual, motiv pentru care scriitorul Vadim Tudor spunea: «O planetă fără bătrâni ar fi, la urma urmei, tot atât de lipsită de gravitație ca și una fără copii». Noi toți avem datoria morală să-i cinstim pe bătrâni ca pe părinții noștri, acordându-le atenția noastră, un zâmbet radios, un cuvânt de îmbărbătare, și făcându-i să prețuiască anii senectuții cu timp prielnic de pregătire pentru veșnicie. În această privință, un mare duhovnic din Alba Iulia, Părintele de vrednică pomenire Lazăr Țabra, scria: «Bătrânețea-i dureroasă, / Dar e și foarte frumoasă, / Că-l face pe om frumos, / După chipul lui Hristos»”.

Așezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Apostol Andrei” din Bărăbanț funcționează în cadrul Asociației „Sfântul Apostol Andrei” din localitate, filială a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Așezământul este format din două module: un Centru rezidențial pentru persoane vârstnice, pentru 32 de persoane, și un Centru rezidențial pentru persoane vârstnice cu grad de dependență ridicat, unde sunt îngrijite 20 de persoane. Centrul social oferă cazare, hrană, supravegherea medicamentației, îngrijire corporală, activități de recreere și sprijin duhovnicesc. În cadrul așezămintelor sociale din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, se asigură sprijin zilnic pentru un număr de 713 persoane vârstnice, în cadrul a șapte Centre rezidențiale.

Share