Conferință preoțească de toamnă în protopopiatele Alba Iulia și Sebeș

Marți, 8 octombrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul preoților din protopopiatele Alba Iulia și Sebeș, cu prilejul conferinței preoțești de toamnă. Începând cu ora 10.00, în prezența Întâistătătorului Eparhiei noastre, a fost oficiată slujba de Te-Deum de către un sobor de preoți în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În continuare, în Aula „Dumitru Stăniloae”, s-au derulat lucrările conferinței, întrunirea desfășurându-se sub genericul „Importanța Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții în viața și în slujirea preotului”. Astfel, evenimentul s-a încadrat în tematica Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducerilor de cărți bisericești.

În prima parte a întrunirii, părintele Alexandru Teompa, preot al parohiei „Platoul Romanilor” din Alba Iulia, a susținut un referat în care a reliefat importanța Sfintei Scripturi ca izvor de cunoaștere și instrument sine qua non în propovăduirea Cuvântului. În finalul prelegerii, părintele Alexandru Teompa a evidențiat portretele vrednicilor de pomenire Patriarhi Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și a subliniat importanța misiunii clericilor, teologilor și mirenilor aflați în slujba cărților bisericești.

În continuare, Chiriarhul nostru le-a adresat un cuvânt ziditor păstorilor de suflete din cadrul protopopiatelor Alba Iulia și Sebeș. Cu acest prilej, Ierarhul Alba Iuliei a subliniat importanța slujirii preotului în societatea contemporană. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Irineu a reliefat faptul că slujitorul Domnului este menit să creeze un climat al lui Hristos în locul unde păstorește, preotul fiind o prelungire vizibilă a lui Hristos în lumea actuală.

Din protopopiatul Alba Iulia a mai luat cuvântul părintele Liviu Popa, preot al parohiei Meteș. În continuarea conferinței, preoții desemnați din protopopiatul Sebeș, respectiv părintele Nicolae Dan (parohia Balomir), părintele Marius Ciobotaru (parohia Pianu de Jos) și părintele Andrei Roșca (parohia Răchita), au expus câteva idei în completare pentru o abordare mai complexă a temei propuse. La final, pentru o mai bună înțelegere a temei dezbătute, în completarea prelegerii susținute, au luat cuvântul părintele Marius Slevaș, preot al parohiei Petrești, și părintele Dacian Gane, parohul comunității din Lancrăm.

Share